Megtelt! – esett le a facebook üzenőfalamon egy cseh szurkoló üzenete néhány perccel délelőtt tíz óra előtt. Egy már biztos: minden jegyet eladtak, fasza hangulat lesz a Csehország-Magyarország barátságos válogatott mérkőzésen. Ami nem biztos: Rosický pénteki játéka, de majd meglátjuk. Izgalmas kezdeményezés, hogy a meccs előtt a magyar és a cseh ultrák összemérik erejüket, de nem egy előre lebeszélt boxban, hanem a műfüves pályán.

Újságírók kérdezik a legfrissebb egészségügyi állapotáról, internetes oldalakon szavazni lehet pótlásáról - napok óta Csehországban minden csak Rosickýről szól. Az Arsenal sztárjának pénteki játékáról ellentmondó hírek terjednek a “biztosan nem játszik” és a “nagy valószínűséggel kihagyja a mecccset” tartományban. Ugyanakkor mégsem lepődnénk meg, ha valahogy összedrótoznák Tomáš Hobbitot, hiszen ahogy azt Bílek mester is lenyilatkozta: a magyarok elleni meccset nagyon komolyan vesszük és a lehető legfaszább összeállításban akarunk játszani. Persze hozzátette, hogy a legfontosabb számára mégis az, hogy Tomáš az oroszok elleni EB nyitó meccsen teljesen egészséges legyen. Megértjük.

A játékos azzal egészítette ki a válogatott trénerét, hogy az idei szezonban, Angliában hatalmas terhelést kapott, számára a pihenés sokkal jobban jelenti most az EB-re való felkészülést, mint egy teljes értékű edzésprogram végigtolása. Vladimír Šmicer, a válogatott managere a cseh ČT4 sportcsatornának - amely egyébként élőben közvetíti, a Sparta stadionjában, este hétkor kezdődő mérkőzést – kerek-perec kijelentette, hogy Rosickýről nyilvánvalóan nem lép pályára Magyarország ellen.

A magyarok ellen mindig izgalmas és kőkemény meccseket játszottunk, legutoljára az U20-as korosztályos szinten találkozott a két nemzeti válogatott az egyiptomi 2010-es világbajnokságon. Fűt a visszavágás minket, hiszen akkor, hiába játszottunk a mérkőzés nagy részében jobban, büntetőkkel a magyarok jutottak tovább. Azt azonban elismerjük, hogy a magyarok vezető gólját szerző 17 éves Kiss Máté nagyon eltalálta a labdát, míg a cseh szpíker Vladimír Koman egyenlítő szabadrúgás góljának sokadik ismétlésekor csak ennyit mondott: ezt a gólt nem akarom többé látni, el kell ismerni, sportszempontból fantasztikusan kivitelezett gól volt.

Végül büntetőkkel, Gulácsi Péter bravúrjainak köszönhetően, a magyarok jutottak tovább:

A rend kedvéért idézzük fel a két csapat összeállítását. A két csapatból, a három éve pályára lépett játékosok közül, pénteken reális esélye csak Komannak és Németh Krisztiánnak lesz, hogy újra magára öltse a válogatott mezt.

Csehország: Vaclík - Lecjaks, Hošek, Mazuch, Čelůstka, Vácha, Chramosta, Mareček, Morávek, Vošahlík, Fabián.

Magyarország: Gulácsi - Szabó, Kiss, Koman, Németh, Dudás, Szekeres, Présinger, Simon Á., Gosztonyi, Futács.

A teljes mérkőzést itt nézhetitek újra.

A képen egy korabeli újsághír 2009 októberi mecs után: "Nekünk kellett volna így ünnepelni!" "A mérkőzés csípős volt, mint a magyar gulyás, de végül a magyarok örülhettek és jutottak be a negyedöntőbe, ahol az olaszokkal játszanak"

Visszatérve a pénteki mérkőzésre, a fogadóirodák nem sok esélyt adnak a magyaroknak: amíg a hazai győzelem másfeles szorzóval megy, a vendégek esetleges sikerére hat és féllel kellene szorozni. A magyaroknak hosszabb szünet után ez lesz az első meccsük, mi már játszottunk egy döntetlent Trapp mester fiaival (1:1) és a hosszabbítás utolsó percében rúgott góllal legyűrtük Izraelt is (2:1).

Mindkét ország szurkolóinak szükség lesz a sikerélményre: a hét elején a magyar U19-es korosztályos válogatott végzett nulla ponttal és nulla rúgott góllal - szerbek, románok, németek ellen - csoportjában, de nem járt sokkal jobban a cseh korosztályos válogatott sem: szintén nulla pontjuk mellett mindössze egy rúgott gólt jegyezhettek fel, nem kevésbé gyengébb ellenfelek – hollandok, franciák, norvágok – ellen.

Ami viszont mindenképp örömteli hír a két csapat háza tájáról: a válogatott fanatikus drukkerei a pénteki meccs előtt egymásnak esnek – egy párgai műfüves pályán, a Carpathian Brigade, a magyar labdarúgó válogatott szurkolói egyesület szervezésében. A szurkolói csoport egyik vezetője a Pospisil blognak elmondta: éjfélkor gördül ki a huligán busz a Népligetből, aztán az előzetes terveknek megfelelően, délelőtt 11 órakor találkoznak a cseh és a magyar szurkolók egy stadion melletti sörözőben, végül a szurkolók a közeli műfüves pályán mérik össze erejüket. Informátorunk szerint ők hatvan fős busszal indulnak Prága felé pénteken, de becslése szerint, mintegy 2-300 fős magyar szurkoló táborra biztosan lehet számítani. A Sercsecs, prágai kocsma-, és gasztróblog információi szerint, több tucat Prágában élő magyar is kilátogat a mérkőzésre.

A szurkolói fociról és pénteki válogatott meccsről a Pospisil is beszámol.

7 komment

Címkék: németh rosicky smicer kiss máté carpathian brigade bílek mester tomas hobbit trapp mester sercsecs erwin koman

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr454556833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaliso 2012.05.31. 13:53:51

Szep kezdemenyezes es kivalo a blog... :D

Fradi27 2012.05.31. 15:01:39

Jó lenne már kedves blog író ha már egy focis blogot hozol létre akkor megtanulnád hogy az ultrákat és a huligánokat külön kezeld mert az ultra és a huligán nem egy és ugyanaz.
Ha már írsz a fociról és veszed a bátorságot hogy írsz a fanatikus szurkolóikról is akkor utánnanéznél mi mit jelent a szurkolói életben

kukučka · http://www.pospisil.blog.hu 2012.05.31. 15:29:30

@Fradi27: És arra mit lépsz, ha a buszon hoolok és ultrák is ülnek egyszerre? :)

Fradi27 2012.05.31. 15:35:33

@kukučka: Az már más.Csak ő egyből azt irta a huligánok busza.
Nem is ezen húztam fel magam hanem azon hogy sok ilyen blog író vagy aki erre adja a fejét hogy szurkolókról ír nem tudja hogy ultra és huligán között különbség van.Mindkettő van olyan kemény mint a másik csak az egyiknek ez a lételeme a másiknak meg az. :)

kukučka · http://www.pospisil.blog.hu 2012.05.31. 15:42:54

@Fradi27: Na jó, bevallom, tudom mi a különbséga két csoport között, de a kontaktom ironikusan használta a huligán szót, ők valójában inkább ultrák. De bedöntöm a betűket, hátha jobban átmegy - így már megfelelő lesz, fradista barátom? :)

Fradi27 2012.05.31. 15:44:56

@kukučka: Megfelelő igen. :) Köszi :)

szbszig 2012.06.02. 02:39:06

Telt ház? A közvetítés végén azt írták ki, hogy 83%-os nézőtéri helykihasználás volt csak.
süti beállítások módosítása