Nem első alkalommal hibázott hatalmasat, a sokak szerint, a világ legjobb kapusának tartott Petr Čech. Legutoljára a görögök elleni mérkőzés során egy egyszerű beadásból ajándékozott egy gólt az ellenfélenek, szerencsére többet nem kaptunk. Másnap a kapus is elismerte: komikus hiba volt. Mi történt a Mr. Tökéletesnek is becézett játékosunkkal?

Soha nem fogom elfelejteni, kétezer koronám ment el. Négy évvel ezelőtt a svájci-osztrák Eb-n a 75. percig a csehek két góllal vezettek a törökök ellen. Egy jobboldali beadás után a vizes talajtól csúszóssá vált labdát kézzel akarta fogni, kicsúszott, és törökök gólt szereztek. Majd megfordították a mérkőzést 3:2-re. A felejthetetlen élmény 2:16-tól:

És kedden, megint. Szerencsére ezúttal hatalmas fordulat nem történet, de ha a görögök, tegyük fel, megfordítják a meccset vagy csak kiegyenlítenek, alighanem most mindenki a kapust hibáztatná. Csakhogy kapusunk mostanság már nem négyévenként hibázik, kétszer.

Beszámoltunk róla: a görögök elleni mérkőzés előtt (!) Mr. Tökéletes a wroclawi Cseh Házban az Eddie Stoilow zenekarral dobolt. Érdemes megnézni a videót és kapusunk arcát: arcizma sem rándult, koncentrált, mint egy robot, úgy verte a dobokat, borzasztóan koncentrált. Azt is mondhatnám: gépies volt az egész, szerette.

Legutolsó hibája előtt lehetett látni, mintha már megfogta volna a labdát, már az övé volt, csakhogy mindezt nyitott tenyérrel csinálta. Porszem került a robothadsereg legjobbjának gépezetébe.

Čech Csehországban és Wroclawban is a legnagyobb sztárunk. A csapatban ő játszik a legprofibb klubban, amely nem mellesleg idén megnyerte a Bajnokok Ligáját is. Figyelem a tévében ahogy nyilatkozik, figyel a szavaira, minden helyzetben tudja, mi a dolga. Talán már túl intelligens. Sehol egy ügy, sehol egy balhé vagy élő adásban káromkodás, Panenka a maga sebezhetően emberi, esendő, de szerethető figuráját kapusunk nem értené.

Készégesen áll az újságírók rendelkezésére, nyilatkozik, bejelentkezik élő adásba, reklámfotózáson vesz részt, mindig, mindenhol aláírja az arca elé tolt, papírcetlit, sálat, mezt a szurkolóknak, szívesen dobol félrészeg szponzorok és tisztviselők előtt. És menetrendszerűen szopja be az újabb gólokat.

Udvari bolonddá vált, a varázscsákó helyett bohócspika került a fejére.

Érdekesek ezek a cseh emberek, sok mindenben hasoníltanak a magyarokra. Mr. Tökéletes most újra hibázott, nem lehet nem észrevenni: sok embernek ez most kárörömet okoz. A beszámolók, amelyek a kapusról szóltak, az abszolút professzionalitás, a már-már végletes tökéletesség most a visszájára fordult.

Mint négy évvel ezelőtt: legendás sztori, hogy amikor a törökök megfordították a meccset, Vlastimil Košťál a labdarúgó szövetség akkori elnöke, az újságírózónában, a cseh újságírók közelében, azok előtt egy hatalmasat köpött: és ez azért történt, mert van a csapatban egy újságíró! Čech ugyanis akkor a helyi Nemzeti Sportban állandó rovattal rendelkezett.

Čech a mostani Eb-n nem sok mindent mutatott, már ha nem számoljuk bele azokat a dolgokat, amik a futballpályán kívül történtek. Az oroszok ellen minimum két gólban benne volt, azon kívül semmilyen pluszt nem tudott a meccshez hozzátenni. A görög gólt már felidéztük, talán csak egy krumpli orr, lábáról a nagy piros cipő, kezéből egy vödör ragacsos víz hiányzott, oszt már kerekezhetett is volna be a cirkuszsátorba.

A mi Péterünk Lengyelországban egyelőre ugyanis úgy viselkedik, mint egy cirkuszi látványosság. A lengyel szurkolók kedvence, celeb, főcím, dobos, a Jó Srác a szomszédból. Most már jó lenne, ha kapus is lenne, a legjobb a világon. Már ha - a legutolsó hírek szerint - sérülése miatt tényleg pályára tud lépni, van rá 75 százalék. Amennyiben szombaton kikapunk Lengyelországtól és a csapat kiesik, az Eb-n nyújtott teljesítménye méltatlan lenne eddig felépített imázsához.

Mint egy beszakadt lábdob.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr264587563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Zoli 2012.06.15. 03:05:36

Az oke, hogy ugy dobol, mintha a Kraftwerkben lenne foallasa. Szerintem a fejserulese utan mar nem ugyanaz az ember. A svajci-osztrak EB elott megcsinaltak a Prater oriaskereket egy Adidas reklamnak. Petr Cech kozepen es az oriaskereken forogtak a karjai. Ami azert is erdekes, mert a csehek akkoris Pumaban jatszottak es a Chelseaben volt Adidasban. Az a torok meccs az lelombozta a kis hangulatomat. Az elo adasban majat meg gerincet muto Tihanyi szerint megmagiaztak a meccset a torokok. Szoval fogalmam nincs mi tortenik, de ugy erzem a serules egy kis formahanyatlast is hozott magaval foleg a valogatott mecseket illetoleg. Negy csehet ismerek, ebbol harom Chelsea szurkolo, gondolom miatta. Egy meg Arsenalos.

N.Zoli 2012.06.15. 03:45:08

Meg annyi, hogy nehany embert ilyen serules utan ujbol meg kell tanitani jarni, meg enni es nem biztos, hogy beszelni is tudnak majd. ha en atelnek egy ilyen traumat, utana biztos hogy param lenne a labdaval a kapu fele igyekvo jatekosoktol, de lehet meg a labdatol is. Lehet hibaztatni a hibai miatt, de a keretbol lenne jobb kapus?
süti beállítások módosítása