Megírtuk, bejött: a görögök oroszt aláztak, mi pedig polákot vertünk, fantázia, mint a Lolka és Bolka mesékben, minden játszik. Az A csoport első helyén végeztünk, a cseh futball válogatott, nyolc év után, újra negyeddöntőben! Leendő ellenfelünk a halál csoport második helyezettje, csütörtökön, Varsóban, a németeket akarjuk hazaküldeni! Bílek mester csapata eddig összesen négy millió eurót focizott össze, két győzelemért, két millió, a negyeddöntőért újabb két millió jár, nagyon fasza.

Harmincezer lengyel szurkolót némított el majdnem Pilař a mérkőzés elején, ha jól eltaláta volna a labdát. A mérkőzés első húsz perce, lengyel szempontból, a Novák Dezső féle, Bajnokok Ligájáig eljutott Ferencvárost idézte: lehetőleg az első húsz percben bezúzni néhány gólt, oszt lehet próbálkozni. Nem így történt, a kezdeti lengyel rohamok méregfogát tökéletesen kihúza védelmünk és a félidő dereka-vége felé átvettük a játék irányítását. Mint csütörtökön a spanyolok, percekig eldugtuk a labdát, fütyült a közönség, mi pedig kikértük a sörök mellé az első becherovkát.

A történelmet ma már csak Magyarországon veszik komolyan, és ha mi magyarok lennénk, akkor bizony nagyokat kesereghetnénk: az újkori Csehország függetlenné válása óta, lengyelföldön eddig mindkét mérkőzésünket elveszettük. De csehek vagyunk, nem búslakodunk. Csapatkapitányunk nélkül, a rendező ország ellen beleállunk a kihívásba, nem fossuk le a lábszárunkat már a csapatok kivonulásakor. Persze, hibázunk is, mint például azt a védelmünk tette az első félidőben, de Lewandowski, Blaszczykowski nem élt vele. Ijedtünkben kértünk is még egy csomó becherovkát az asztalunkra.

Hullámzott a játék, a lengyelek sem mertek persze teljesen kinyílni, nem tudom, talán Baroštól féltek? Amikor mi adogattunk, akkor csak a találékonyság és a kreativitás hiányzott, Rosicky kapitány. A nyolc mérkőzés óta veretlen lengyel csapat, ahogy telt az idő, feszültebbé vált, Smuda mester idegesen gesztikulált. Sőt, a cseh csapat a második félidőben teljesen átvette a játék irányítását! Nagy helyzetben fejelt - egy másik asztaltársaság szerint fejberúgták - Sivok a büntetőterületen belül a kapusba, meleg volt. A hangulatot emelte, hogy Baroš is gólhelyzetbe került egy gyors kontra után lőtte a kabdát a kapusba, valaki azt mondta, esküszik, hogy látta valamikor a lengyelek ellen gólt lőni. Utánanéztünk, tényleg: három évvel ezelőtt.

A hangulat a kocsmában is nyugodtabbá vált, valaki rágyújtott egy spanglira mögöttünk. A 72. percben aztán beflesseltünk: Baroš gólpasszt adott a wolsburgi védőnek és Jiráček meglőtte élete gólját! Kedvenc játékosunk ő, nem vitás. És még mindig nem volt vége, jött az újabb halúz: Baroš gólt lőtt - lesről, ez persze nem igaz. Mármint, a lesállás. Nem véletlenül láttunk egy aktívabb cseh csapatot a második félidőben. A mérkőzés után a cseh játékosok elárulták, Šmícer szólt, baj van, a görögök váratlanul vezetnek. Összekaptuk magunkat, rúgtunk egy gólt, a futball egyszerű játék.

Édesek voltak közben a lengyel szurkolók, elénekelték a nemzeti himnuszt, gondolom ezzel a csapatot akarták biztatni. Drága lengyel szurkolók! A sorsdöntő meccs 85. percében himnuszt énekelni lúzer dolog, tudjátok kik csinálnak még ilyeneket? Vegyetek rólunk, csehekről példát! Edzőt, csatárt kifütyülni, edzéseket nem látogatni, és olyanokat nyilatkozni, hogy az oroszok elleni teljesítmény két újabb pofonra lesz elég. Ti most szomorkodtok, de csapatunk győzelme egyben az igazság diadala, megmondta ezt Petr Čech is: A végén szomorkodhattunk volna, a rendes játékidő hosszabbításának utolsó másodperceiben Kadlec a gólvonalról fejelt ki szerencsére egy labdát. Michal jókor volt, jó helyen, igazságtalan lett volna, ha gólt kapunk.

Ezt is megértük: amikor Bílek mester a 90. percben lecserélte Milan Barošt, a görögök ellen még őt kifütyülő közönség viharos tapssal köszönte meg a továbbjutást jelentő gólpasszt, szép volt gyerök! Az idei Eb újabb csodálatos pillanatát a spanyol-ír meccs után a cseh-lengyel mérkőzés végén élhettük át: a cseh játékosok a meccs végén körbefutottak a stadionban, megtapsolták a lengyel szurkolókat, a cseh szektor egy emberként skandálta: Poland, Poland!

Egy biztos: túl sok időnk nem marad az ünneplésre a csehek táborában, igaz, egyelőre nagyon nem is akarunk. A 2012-es Eb negyeddöntőjét június 21-én játszuk, Varsóban. Ellenfelünket már vasárnap este megtudhatjuk, a halálcsoport második helyezettje. Németország? Portugália? Hollandia? Dánia? Nekünk az utolsó lehetőség tetszik, papíron legkellemesebb ellenfélnek a dánok tűnnek. Bílek mesternek korábban más tetszett, még az Eb előtt megkérdezték, kit szeretne ellenfélnek, ha továbblépnek a csoportból. Akkor a németeket akarta az edzőnk, de az eddig látott meccsek alapján - ki érti ezt? - változott a véleménye: Ezt a kérésem inkább most visszavonnám, ha lehet, elkerülném őket.

Szükségünk lesz újra a legendás cseh szerencsére.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr164593177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TommyGun77 2012.06.17. 13:01:02

Majd a németek elleni meccsen legyen ekkora arca a cseheknek ne amikor nyilatkozni kell...

Pienaar 2012.06.17. 14:59:33

Szerintem kevés lengyel örült volna az egyenlítő gólnak a végén, ha ezzel az oroszokat juttatják tovább a csehek ellenében. Pláne hogy a rendőrök mennyivel szívesebben néznek farkasszemet 20ezer cseh szurkolóval mint orosszal :)
Ami a rövidet illeti, ajánlom a túlreklámozott Becher helyett inkább a szintén népszerű Jelinek féle Slivovicát hörpinteni. Kísérővel vagy anélkül, garantáltan nem fáj a fej másnap...

N.Zoli 2012.06.18. 02:53:13

@TommyGun77: Tudom, hogy ezt a meccs elott irtad, de most a portugalok jonnek, az sem lesz zsengebb falat. Szerintem eddig sem az arcoskodas volt a fo ismertetojel. Most kezdodik az EB kemeny resze es eselytelenul is hajra csehek!
süti beállítások módosítása