Nem kapott levegőt az utolsó másodpercekben, amikor Kadlec kifejelte a gólba tartó labdát - így élte át Václav Klaus köztársasági elnök a negyeddöntőért vívott mérkőzés végét. És ez még mind semmi: a prágai vár (itt lakik az elnök) valósággal felrobbant a mérkőzést követő elemzés alatt, majd a futball helyett a cseh televízió szerkesztőiről mondott véleményt. Jaromír Bosák, népszerű szakkommentáror nem hagyta magát, visszaszólt. Ha már foci, nem akart lemaradni a miniszterelnök sem: Petr Nečas sajátos módon állt ki Milan Baroš mellett.

"Hurrá, újabb szakértőnk van. Václav Klaus munkára jelentkezett stúdiónkban, kezdjük fokozatosan, Příbramban egy bajnoki meccsel, majd meglátjuk." - reagált Jaromír Bosák a twitteren, pár órával később a cseh köztársasági elnök kritikájára.

Bosák twittje nagy visszhangot és reakcióáradatot váltott ki, például Petr Manda, cseh játékvezető ezt írta: "Mint Příbram-szurkoló, javaslatod személyes támadásnak veszem...:-)".

Ahogy azt már megírtuk, az elnök sokkot kapott a cseh-lengyel meccs után. A cseheknél köztudott: az elnök úr lelkes sportoló. Különösen híres a tenisz iránti vonzódása. Az Eb alatt kiderült, azért a foci sem teljesen közönbös számára, ha már egész Európa erről beszél, ugye.

Klaus szokásos vasárnapi rádióinterjúját - igen, itt is van ilyen - adta, amelyben a cseh labdarúgók a lengyel válogatott elleni kiváló teljesítményét is megemlítette. Értetlenül fogadta viszont a televíziós kommentátorokat, akik szerinte a mérkőzés legdrámaibb pillanatát észre sem vették.

Megmutatjuk:

"Levegőt sem kaptam, mert ha ezt a labdát Kadlec nem fejeli ki, egészen másképp ért volna véget a mérkőzés. Lesokkoltam, hogy negyed órán keresztül, az állítólag legnagyobb szakértőink az eset konkrét megemlítése nélkül kommentálták a látottakat. Mindenről beszéltek össze-vissza, mi történt a meccsen, de ezt az esetet nem említették, teljesen kiakadtam" - jelentette ki.

Klaus biztosította hallgatóit, szívesen megnézné helyszínen is a következő mérkőzést, csütörtökön, a varsói stadion tribünjéről. Egyben azt is érzékeli, ha azt mondja, Görögország, mindenki inkább a szombati meccsről, mint a vasárnapi választásról beszél.

Nagyon kedves gesztus ez Bosák úrtól, de nem hallottam róla, utalt a köztársaság elnöki hivatal szóvivője Bosák meghívására, miszerint az elnököt, a következő mérkőzésen, szívesen látja a stúdióban. Így a politikus, közgazdász, író, klimatológus, sportoló, sörszakértő, a legdrágább luxus íróeszközök kedvelője akár sportkommentátor is lehet! Egészen egyedülálló teljesítményét talán csak Magyarország volt elnöke Schmitt Pál tudná felülmúlni, de fájdalom, lemondott.

Érdekesség, Schmitt doktoriját megtalálták, Klaus a KGST-én belüli, cseh szocialista gazdaságpolitikáról írt - ma már Margaret Teacher nagy csodálója, persze - diplomamunkája, elveszett. Nem értjük, mit kell még tökölni az euro-övezet megmentésével ennyit, a görög gazdaságról nem is beszélve, amikor csak meg kellene kérdezni minden idők legnagyobb zsenijét, aki mindent tud, mindenhez ért.

Egyébként a tévéfelvételek gondos tanulmányozása után közel sem egyértelmű a gólhelyzet. A fejest követően lest fújtak a bírók. Petr Čech a mérkőzés után azt nyilatkozta, nem lett volna gól a lövésből, mert ha kapura megy, fogta volna. Kikockáztuk mi is a helyzetet: a labda elment volna a kapu mellett. 

Nem a cseh köztársasági elnök az egyetlen, aki véleményezi az Eb történéseit. Petr Nečas miniszterelnök a Lidové noviny napilapban szokatlan módon védte meg a cseh válogatott csatárát: örülök, hogy jól sikerült a csatárnak a lengyelek elleni mérkőzés, különösen az tetszett, hogy a szurkolók végre megtapsolták: Röviden - aki Barošt kifütyüli, az nem cseh, hop, hop, hop! - jelentette ki Csehország miniszterelnöke.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr94597283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Kix 2012.06.19. 13:08:07

Úgy látom, Csehországba sincs hiány hülye politikusokból.
süti beállítások módosítása