Amikor ezt a posztot írom, meglehetősen elhúzott a sunaháborúban Ronaldo orosz topmodell barátnője. Valószínűleg az esti meccsen sem lesz ez másképp, portugál mezőnyfölény, okos cseh ellentámadásokkal fűszerezve. Hogyan telnek a cseh válogatott utolsó órái a negyeddöntő előtt? Vajon az oroszok elleni vereség csak a nagy terv része volt és most villantunk? Mit mondanak a főszereplők, a játékosok? És mit üzen, kinek szurkol Maradona? Lássuk.

Dubaiból kért szót Isten keze, Maradona. Nem kell részletezni a futballban jártas olvasóknak, miért tartotta fontosnak a futball történetének egyik legnagyobb ikonja tanácsot adjon Bílek mesternek. Nem titok, csütörtök este Maradona bizony a cseheknek drukkol. Ha Isten keze velünk, kicsoda ellenünk? Portugáliának van egy Ronaldoja, a cseheknek nincs. Zárjátok kalitkába a kismadarat, üzenete Dubaiból Maradona, hozzátette: nem kérdés, a ma esti találkozó favoritja, Portugália.

A helyzet úgy áll, mind a cseheknek, mind a portugáloknak stabil, masszív hátvédeik vannak, jól dolgoztak eddig, a siker kulcsa éppen Ronaldo lehet, portugál szemszögből - idézi a Times of India az Al Wasl mesterét. A cseheknek drukkolok, a portugál támadót minden áron meg kell tudni állítanotok. Bílek mesternek kötelessége kitalálni, hogyan zárja ketrecbe a félelmetes Ronaldot. Maradona emlékeztette az újságírókat: Ronaldo utolsó mérkőzésén Hollandia ellen villogott, két gólt rúgott. Itt a tanácsom, figyelmeztetett Maradona: Ronaldora muszáj két embert állítani, egy védő hozzá kevés lesz. Emlékezzetek: a hollanok ellen Van de Wiel és Ron Vlaar között úgy ment át, mint kés a vajon, tette hottá az argentin klasszis.

Maradona is színre lépett hát, itt már nem barátságos mérkőzekről van szó. Varsóban folytatódik az Eb a negyeddöntő első mérkőzésével, megírtuk, mindenki tudja, az 1996-os angliai Eb hasonló fázisában találkoztunk, nem tetszett a szexi futball, győztünk, a végén majdnem megnyertük az egész Eb-t, hihetetlen volt. Vajon ezúttal hogyan alakul? Ezen a szinten kérem, már minden meccs sorsdöntő, mégis, az egyenes kiesési rendszer nyitó mérkőzése előtt foglaljuk össze, mi történt az elmúlt napokban a cseh csapat háza táján.

Kezdjük a legfontosabbal: újra jó a hangulat, újra sokan drukkolnak a cseh válogatottnak. Nem volt ez mindig így. Bílek mester és együttese már az Eb-selejtezők során kemény kritikát kapott, a magyarok elleni felkészülési és az oroszok ellen 4:1-re elveszített nyitómeccs újra felerősítette a kritikus hangokat. A közönség és a kritikusok elfordultak a csapattól, edzőt, játékost kifütyültek. A válogatott mellett tulajdonképpen a közvetlen barátokon kívül csak a cseh küldöttséget vendégül látó wroclawi település lakossága tartott ki.

A görögök elleni győztes meccsen Barošt és Bílek mestert is füttyel fogadta a cseh szektor, nem beszélve a mérkőzés utáni újabb kritikákról, amelyből, ezúttal az elképesztő hibát vétő Petr Čech is jócskán részesült - mindez annak ellenére történt, hogy a csapat nyert! Rosický Ahcilles sérülése miatt bezárult a kör, mindenki felült végre a szopórollerre, ilyen nincs. Arról nem is beszélve, közben Csehországban egymásnak estek a kritikusok és a szurkolók, ki-ki vérmérséklete szerint mondta el: megérdemelték-e a füttyöt a játékosok vagy nem.

Szerencsére hamar jött a lengyelek elleni diadal, igaz a játékosok és a közönség/kritikusok közötti konfliktus nemhogy csillapodott volna, de eszkalálódott: az értelmetlen szájkaratébe szükségét látta a politika is beszállni: Csehország Schmitt Pálja, a mindenhez értő, Klaus elnök úr először a szakértőket baszta le és futballprofesszorként védelmezte a cseh nemzet legújabb hőseit, ami rosszabb, hogy a liberális jobbközép miniszterelnöke Necas úr is a nacionalizmus húrjait kezdte el pengetni, iszonyat. Hogy jutottunk el idáig?

Nem a politikusokra gondolok, ők Csehországban is hozzák mindig a vállalhatatlan standard színvonalat, hanem a cseh válogatottra. Hosszú évek óta nem volt már örömben részünk, mondhatjuk, elszoktunk tőle. No, persze, nem olyan színvonalromlásra kell gondolni, mint Magyarországon, de a csehek számára határozott kudarcélményt jelentett és focijuk színvonalának várható romlását vetítette elő, hogy a 2006-os világbajnokságon már az alapcsoportból nem jutottak tovább és így volt ez a 2008-as svájci-osztrák Eb-n is.

Az igazi botrány mégis 2010-ben érte a cseh futballszerető közönséget: válogatottunk nem volt képes kijutni Dél-Afrikába, skandallum! Még szerencse, hogy fiatalabb testvéreink, a szlovákok vitézül helytálltak, sőt. Tegyük a szívünk a kezünkre, a mostani negyeddöntő és az eddig mutatott eredmények várakozásaink felett szerepeltek, legalábbis nem fogadtunk magunkra nagy összegekben, két héttel korábban.

Minden nehézség, széthúzás (házi feladat nacionalistáknak: ez most akkor magyar vagy cseh betegség?), kritika és egymás anyázása után itt állunk egy nagy siker küszöbén - ti. elődöntő, baszod! - és semmi esetre nem fogalmazhatunk már úgy: Bílek mester legénysége előre elvesztették ezt a meccset, felesleges kimenni a pályára. A portugál ugyanis nem leküzdhetetlen ellenfél, megmondta ezt már Poborsky kartárs is, délelőtt felkerült az interjú. Láthattuk saját szemünkkel is: a hollandok elleni mérkőzést leszámítva igazán jó, kilencven percen keresztül tartó, tökéletes produkciót nem produkáltak a portugálok: nem bírták se a dánok, se a favorit németek elleni meccset magas színvonalon lehozni, verhetők. Ez az állítás azonban nem jelenti: nem mi vagyunk az outsiderek továbbra is a mérkőzésen.

Bílek mester aranyszavait idézzük: a portugálok az esélyesek, tudjuk, veszélyes támadó játékosaik vannak, Nani, Postiga, Ronaldo...de ennek tudatában alakítottuk ki a taktikánk. Védekezőbb formában fogunk játszani, nem engedhetjük meg az ellenfélnek ugyanazt, amit az oroszoknak, játszani akartuk a focit, szabad területeket hagytunk az ellenfélnek, megbüntettek. Nani és Ronaldo ugyanezt tenné, hasonló esetben. Ez csütörtök este nem fog előfordulni. Nem tervezünk az összeállításban sem nagy változtatásokat, meglepetéseket.

Azt már mi tesszük hozzá, a pospisilen minden nap volt egy hírünk, Rosický épp jobban vagy szarabbul érzi magát, hihetnénk a cseh válogatott sajtótájékoztatóján csak ez érdekli az újságírót, kezdőben lesz-e az Arsenal középpályása. Hát nem! Ha hihetünk a hiradásoknak a brit The Sun újságíróját inkább az érdekelte, Thomas, mit gondolsz, hogy nézel ki szakállal? Azt hiszed a pályán félelmetesebbnek fogsz látszani? Nem hozta zavarba a laza indítás kapitányunkat, így felelt: Az egész csapat félelmetes már, reméljük, ez csak egyre rosszabb és rosszabb lesz, ahogy vesszük az akadályokat. Az újságíró ezután a köztudottan tükörsimára borotvált fejű Bílekhez fordult: gondolja, ez csak babona, vagy tényleg erősítheti a csapatszellemet?, Bílek szerint ha mindenki kopaszra borotválná a fejét a meccsre, minden bizonnyal. Szerencsére, voltak csapatok, akik még tőlünk is borzalmasabban néztek ki - egészítette ki a kapitányt Rosický.

Nem hozott szerencsét a cseh csapatnak Citta, a krakkói állatkert jövendőmondó elefántja. A csütörtök délelőtti hivatalos jóslás során a cseh és a portugál csapat zászlójával díszített két sárgadinnye közül, utóbbit választotta. A jóslás szerint, este máris csomagolhatunk, indulhatunk haza, ne keseredjünk. Érdemes lesz végignézni az esti meccset, mert Citta elefántnak eddig egyetlen Eb meccsre vonatkozó jóslata sem jött be!

Hajrá csehek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr294603307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása