Csehszlovák Kém jelentette: Budapesten az állami csatornán a Rosickýt, még mindig RoSickynak ejtik. Nem baj, 1996-ban jártunk a Hősök terén utoljára, akkor is így hallottuk a közszolgálatiban, ezek szerint a gyerekek még mindig azt hiszik, hogy császárok itt Közép-Európában, meg Monarchia nosztalgia, kisfaszom, majd Orbánt helyett mi is Orgánt (szerv) mondunk. Egyébként, tényleg mennyire gáz már, hogy az állami tévében nem tudjátok kiejteni helyesen külföldi sportolók nevét?

Nem kell ezen befeszülni, nem meglepetés, bolondok vannak nálatok az államiban. Figyeljetek inkább a Pospisilre: megírtuk, Maradona megmondta. Nem tudtuk kalitkába zárni a kismadarat. Ennyi volt a dal, a negyeddöntőben a cseh válogatott befejezte az idei Eb-t. A zseniális futballista, Cristiano Ronaldo köré felépített csapat, amit jelen pillanatban nem Real Madridnak, de Portugáliának neveztek, győzte le válogatottunkat. Főszereplő volt a faszi a meccsen, tizenegy perccel a vége előtt fejesgóljával összetörte a hangulatot Prága egyik kis kocsmájában is.

Talán zsinórtanga sem volt a női szurkolókon, meleg volt még este is, no, nem úgy kezdődött a meccs, hogy le kellett volna fosni a bokánkat, kifejezetten élt a mérkőzés, meglepetésre a csehek felvették a kesztyűt az első félidőben, abszolút nem játszottak alárendelt szerepet, sőt. Lőttünk, támadtunk, oszt amit lehetett, azt a keveset, mind kihagytuk. Talán az első ijedtség akkor futott át a gerinoszlopon, amikor Moutinho rábikázta, de Čech a helyén volt.

Az idei év legrövidebb éjszakáján a csehek megtáltosodtak, kiegyenlített meccset játszottak az első félidőben a portugálokkal, sőt, köszönhetően szélső játékosainknak, bizony több alkalommal is előfordult, hogy az isteni ellenfél mögé kerültünk. Muszáj volt, a kocsmában, ahol néztük a meccset, a kezdő sípszó előtt, alsóhangon fogalmazva pesszimista volt a hangulat. Hiába indult a meccs, a cseh himnusz alatt például azt kellett megbeszélni, hogy nyílt egy új kebapos a parktól nem messze és állítólag duplahúst tesznek a szendvicsbe, király. (Később teszteltük: igaz.)

Aztán a huszonötödik percben a játékvezető valamiért megállította Ronaldot, persze tök mindegy volt, mert zseniális kapusunk, Petr Čech, semlegesítette a próbálkozást. Talán ekkor még azt hitték a portugálok, hogy visszajöttek a meccsbe, de rögtön a következő támadásunk Gebre Selassie bepasszával a tizenhatoson belűre, majdnem orgazmussal ért fel. Pilař ott volt középen, kár, de Pepe lába valahogy beleszúrt a passzba és az egész gólhelyzetből végül semmi nem lett.

A harmincharmadik percben Ronaldo ollózott, mellé, aztán Helder Postiga lesérült, csere után pedig kifejezetten felpörgött a játék. Az ellenfél jóvoltából. Éreztük a nyomást, ekkor jött ki az első becherovka kör is, az istenbassza meg, sok lesz már a portugálból, fújjad le a félidőt, te fekete holló. Muszáj volt, kellett. A szünetben kiderült, a nyolcfős asztaltársaságból az egyik figura kakukktojás, ő bizony Szlovákiából származik, Zsolna. Ő persze egyből arra gondolt, mint most ti, nacionalista magyar olvasóim, ráadásul a csehek nem győzték szivatni a szerencsétlen észak-magyart, bizony nem tudta kimondani se Dvořákot se Pilařt. Kiröhögték, eh.

Amikor Budapesten jártam, ott az összes fideszes és jobbikos ismerősöm azt mondta: csak Magyarországon lehetséges, tudod, itt vannak a köcsögök, hogy valaki a saját hazája ellen szurkoljon, ti olyan mások vagytok, hát nekik mutatom, basszátok meg: milyen dolog már, hogy egy cseh a saját nemzete ellen tippel? Árulók vannak itt is? Csak kérdezem, nem lehet, hogy mindenhol lehet másképp gondolkozni, de ettől még senki nem lesz hazaáruló? Erre azért írjatok valami szépet a kommenteknél, nincs cenzúra. Egyébként az úgy volt, hogy mindenki beletett a pincércsaj bukszájába egy jelképes százkoronást, oszt felkerült erre a listára, mutatom:

Fogalmazzunk úgy, majdnem eltaláltam a végeredményt, fordítva sikerült leírnom. A többi tipp viszont minősíthetetlen, biztos szudétanémetek voltak. No, de rögtön a fordulás után Cristiano Ronaldo megmutatta zsenialitását, úgy fordult le Kadlecről, mint ahogy a Fidesz soha nem fog a Jobbikról, és egy olyan tiszta helyzetet teremtett a kapu előtt, hogy még a cseh asztaltársaságban is elismerően csettintettek, oszt persze lélegzett fel mindenki, mert valahogy a végjátékot csak elkúrta a világ második legjobb játékosa, hihi. 

Egy baj volt csak, ezek a portugálok elkezdtek jönni, mint anno a csehszlovákok à la Szepesi Gyuri bácsi. Tulajdonképpen simán meg tudtuk beszélni még azt is az aszal mellett, hogy a kaja kifejezetten ízetlen volt, no, de jó nagy adag, érted. Egysíkúvá vált a meccs, Almeiada passzából már megint a főhös került kihagyhatatlan helyzetbe, kihagyta. A szupersztár mintha kezdett volna megzuhanni, nálunk persze a hangulat határozottan emelkedett, lesz ebből még hosszabbítás is?

Egy gond volt, de azért az már több, mint egy órányi játék után feltűnt: fiaink mintha a második félidőben annyira nem lettek volna lelkesek, valahogy a felezővonal átlépése is határozott problémákat okozott volna, ráadásul az egész portugál csapat ott bohóckodott térfelünkön, először Nani, aztán ez a Hugo Almeida, még jó, hogy les volt, kérem, tovább akarunk jutni? Szerencsére a kapuba ezúttal tényeg a Chelsea kapusa állt, szebbnél szebb, jobbnál jobb, ügyesebbnél ügyesebb védései akadtak. Kellett is.

A mérkőzés utolsó húsz perce kezdődött meg, nyomasztónak tűnt a portugál fölény, de a roppant pesszmistán tippelő cseh asztaltársaság talán ekkor hitte el először a mérkőzés folyamán, lehet újra szerencsénk, talán meglehet a továbbjutás is. Újabb Kadlec vs. Nani párbajt láttunk, ki tudja hanyadik volt ez már. Újabb öt perc elteltével az asztalnál mindenki felemelte az újabb kör korsó sört és összevertük, a győzelemre! Továbbjutunk! Tényleg, már nincs is sok hátra, negyed óra sincs talán, utána azt a fél órát kibírjuk, a tizikkel meg simán jók vagyunk Petr szopatja a pszeudóbrazilokat. Így fordultunk a hajrára.

Bevallhatjuk: nagyjából ekkor már mindenki leszarta a támadást, lényeg, ki kell húzni, védekeztünk, de azt viszont királyul csináltuk. Minden tökéletesen működött a 79. percig. Jött a madárka, akit egy pillanatra kiengedtünk a ketrecből, átrepült védelmünk között és beletette fejét egy zseniálisan becsavart labdába, Čech tehetetlen volt. A labda először a földet érte és onnan pattant át kapusunkon, mint gól, mint sportélmény kellemes látvány volt.

Over. Nem lehetett itt már mit alkotni, elkészültünk erőnkkel, egyszerűen nem ment át a középkezdés után a labda a portugál térfélre. Ráadásul ezek még jöttek előre, tartalék energiáinkat teljesen felemésztette az, hogy legalább maradjunk a meccsben, egy esetleges portugál hibára várva. Persze, erre sok idő már nem volt, tíz perc sem volt vissza, két csere gyorsan minkét oldalon, meg majd némi hosszabbítás, de ellenfelünk egyszerűen olyan ügyesen szétpasszolt minket, tartotta a labdát, hogy köszönni sem tudtunk volna a bőrbogyónak, egyetlen helyzetet sem tudtunk kialakítaníi, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá, értsd: még azt a legkisebbet sem.

Sípszó, ennyi volt, köszönjük, a cseh válogatott előtt le a kalappal, bekerült Európa legjobb nyolc csapata közé, ami kétségkívül nagy siker, senki nem várta ezt el a srácoktól, vereség ellenére parádésan lehozták ezt a meccset nekünk, szurkolóknak, kritikusoknak és ellendrukkereknek is, köszönjük. Mint vesztes fél kötelességünk gratulálni az ellenfélnek, a második félidőben remekül teljesítettek, minimum bronz érmet ér már ez a mutatvány, de a látottak alapján Bento mester csapata biztosan többre hivatott.

Spanyolország vagy Franciaország vár Bento mester fiaira, megnézzük, nagy meccs lesz! 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr144603892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Zoli 2012.06.22. 03:02:16

Itt a vege, de panaszra semmi ok. Mr. Zselatin egy villanasbol kinyirt bennunket. Csak azert nem allok be az ot szapulok taboraba, mert a Unitednel tanulta a kutyafittyet es mert egy ilyen gol utan elismeroen kell biccenteni es nem anyazni. Amugy mikor meglattam az uj sercit az futott at az agyamon, hogy Puskas stilusura zselzte magat a fiatalember.

Styxx 2012.06.22. 07:41:52

Szerintem nincs abban semmi hazaárulás ha valaki nem a nemzete csapatára fogad, hiszen lehet, hogy mindezt azért teszi, mert az oddsok alapján a másik csapat esélyesebb. Attól még a szíve doboghat a hazáért, a nyereményből meg akár egy hazafias alapnak is adakozhat:-)
Amit te és főleg Csehszlovák Kém csinál (már ha nem vagytok ugyanazok) az se hazaárulás, csupán valamilyen kusza Orbán-Jobbik, dogmatikusan magyarázott "minden nacionalizus rossz" -komplexus. Az összes többi szurkoló blogon tizedannyi (vagy éppen semennyi)Orbán-Jobbik savazás sincs, mint itt.
Értelmes srácok vagytok, az élet pedig szép, de sajna nem tart örökké. Szerintem pont le kéne szarnotok Orbánt, a Jobbikot stb, örülni, hogy a csapatotok a csoportkörön túljutott és korrekt módon, nem gólzsákként vérzett el, hiszen így is túlteljesített.
De persze mindig lesz aki tapsikol, ha a magyar belpolitikát beleszövitek minden, annyira odaillő témába, mint egy portugál-cseh foci negyeddöntő. Your choice.

barbredi 2012.06.22. 10:37:11

minek kellett belszőni megint ezt a hazaárulós dolgot? teljesen értelmetlen volt.
egyébkét irigyellek benneteket, tegnap este én is szívesen beültem volna egy fasza zizkovi kocsmába inni.

ATCG 2012.06.22. 11:22:50

Titeket, cseheket, mi nem magyarkodók, csak magyarok, mindig kedveltünk (no azért azon a 68-as "jönnek a Csehszlovákok" meccsen nem annyira, és tudod nem is a vereség volt számomra igazán fájó, hanem az, ahogyan két játékosotok egy gólotok után kinevetett bennünket, az megalázó volt; senkit sem szabad megalázni, senki emberfiát)
a kedélyességetekért, Prágáért, Hrabalért, Menzelért, Havelért, a "prágai tavaszért".
Ne essetek már ti is a mi übernacionalistáink gyűlöletteli, más népeket semmibe vevő hibájába.
Azt a búsongást pedig, amit Benes miatt mi, nem magyarkodók, pusztán csak hazafiak, érzünk, ne gúnyoljátok ki.

flea 2012.06.22. 11:37:10

Nagyon ügyesen kitalálta Bílek, hogy mit lehet kezdeni a portugálok ellen ennek a cseh csapatnak. Az az 1 hiba nem fért bele, anélkül tényleg elmehetett volna büntetőkig a meccs.

(Tudniillik arra gondolok, hogy Gebre Selassie tátott szájjal bámulta, hogy jó lesz-e a labda Almeidának vagy melyik volt ott, közben Ronaldo meg bebújt elé és fejelt egy gólt.)

Mellesleg én az orosz-cseh meccsen RoZickit hallottam, ami tippem szerint éppolyan rossz, bár nem tudok egy mukkot se csehül.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.06.22. 13:21:19

Az tényleg ciki, hogy rosszul ejtik ki a magyar riporterek a külföldi játékosok nevét (bár gondolom, te sem mondasz kristiánu runáldut krisztánó ronaldó helyett, pedig úgy lenne helyes, a kettővel ezelőtti Eb sztárja, Nuno Gomes és a még eggyel korábbin szerepelt Abel Xavier sem núno gomes, illetve abel savjer nálad sem), de az sem kisebb ciki, hogy te meg nem tudsz magyarul írni, mégis azzal próbálkozol.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.06.22. 13:22:30

Ja, az év legrövidebb éjszakája pedig ma lesz.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.06.22. 13:37:52

flea:
1 hiba?
Ha CR kicsit állított volna a lábán a meccs előtt, rúghatott volna egy sima 3-ast ő egyedül (lásd a két kapufát).

A csehek el sem találták a kaput egész meccsen.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.06.22. 13:43:06

(És nem akarom bántani őket, mert sok magyarhoz hasonlóan kedvelem a cseheket - fent felsoroltak mellett olyanokért, mint pl. Chitylová -, de ez a cseh csapat harmatgyenge volt, nyilvánvaló volt, hogy az első komolyabb ellenfél leveri őket, mint vak a poharat. Mert sajnos a portugálok sem jók az egyetlen CR kivételével.)

flea 2012.06.22. 13:53:09

@dr. Közbiztonság Szilárd: nem értek egyet. A hollandok elleni kapufás lövései be is mehettek volna, ha picit jobban irányozza, azt adom, mert ott Stekelenburg mindkettőnél verve volt. A csehek ellen nincs így, ott Cech keze és a kapufa között egyik esetben sem maradt egy labdányi hely. Tehát ha jobban lövi meg, akkor nem kapufa, hanem védés, de nem gól.

De ha nem ez lenne, akkor sincs olyan, hogy HA állított volna a lábán. Illetve arra az a válasz, hogy akkor talán Gebre Selassie is állított volna a fején, megy Ronaldóval, és kifejeli előle.

Lényeg, hogy a csehek 1 momentumra voltak attól a tegnapi meccsen, hogy kihúzzák döntetlennel, és ez elismerésre méltó akkor is, ha egyébként nyilvánvaló, hogy az eredmény meg úgy igazságos, ahogy van.

flea 2012.06.22. 13:58:12

@dr. Közbiztonság Szilárd: a portugálok nem jók? Coentrao minden meccsen sziporkázik, Pepe középhátvéd létére aktívan részese a támadásoknak (és szokásával ellentétben még senkit nem kezdett el vérgőzös tekintettel szétrugdosni), és általában az egész társaság baromi gyorsan és pontosan passzol, és van szeme a pályán. Jó kis csapat az.

A németek elleni meccsüket láttad? Szerencsével nyertek a németek, a portugálok voltak jobbak. Ha a spanyolok azt az impotens játékot hozzák az elődöntőben (Franciaország kötelező eltakarítása után), amit a csoportmeccseken, akkor a portugálok nálam a végső győzelemre is esélyesek. Ugyanis képesek nagyon fegyelmezetten védekezni és ezzel együtt is elegendő helyzetet kialakítani.

ATCG 2012.06.22. 14:18:33

@flea: én is így látom, bár sajnálnám a spanyolokat, de: győzzön a jobb.
Meglátjuk.

ATCG 2012.06.22. 14:22:28

@dr. Közbiztonság Szilárd: ne veszekedjünk velük, inkább sörözzünk egyet mondjuk Svejk sörözőjében Prágában.
A poszt-író tud magyarul írni, mi vele ellentétben semmit nem tudunk csehül.

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2012.06.22. 16:45:49

Teljesen OFF, de a nosztalgikusoknak legalább olyan fontos az is, hogy a napokban a magyar válogatott is jubilált:

30 éve a spanyolországi világbajnokságon még a honfitársaknak szurkolhattunk Argentína ellen!

www.kulturtapas.com/2012/06/4-fordulo-idegenben-estadio-jose-rico.html

ATCG 2012.06.22. 19:51:12

@Gaspar Gil y Pollas: Köszönjük a linket.
Csak az a baj, hogy nekünk már az emlékeink sem szépek ezekről a világbajnokságokról.
Előtte 78-ban Argentínában még lett volna esélyünk az Argentínok ellen, de Törőcsik és Nyilasi buta módon felült a provokációiknak, és kiállították mindkettőjüket. Barótinak jobb csapata volt, mint négy évvel később Mészölynek.
Milyen fura, már teljesen elfelejtettem, hogy ebben a válogatottban is együtt játszott még Törőcsik és Nyilasi.
Táncolj Törő.
Fussál Nyíl.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.06.22. 23:25:25

@flea:
Te a Vakok Intézetének bentlakójaként nézed a meccset?
Mert akkor megbocsátható, amit írsz.
Ha nem, akkor viszont szimplán ott lenne a helyed. A kapufáknál Cechnek esélye nem volt védeni.

A portugálok meg nem jók. Coentrao lehet, hogy sziporkázik, de ez nem sziporkaverseny, focizni meg szarul focizik.
A németek ellen a portugálok az utolsó negyedórában fociztak, de jobbak egy percig nem voltak.

@ATCG:
Ne veszekedjünk, de a posztíró nem tud írni magyarul, tele van helyesírási, nyelvtani és sima magyartalansági hibával a cikk. Mondjuk - már meg ne sértődj - a te helyesírásoddal nem meglepő, hogy nem veszed észre.
Én sem tudok csehszlovákul (bár valaha tanultam), de nem is akarok azon a nyelven blogot írni.

Ja, Nyilasi nem a Fussál, Nyíl volt, hanem a Bólints, Tibi!.

flea 2012.06.23. 21:49:04

@dr. Közbiztonság Szilárd: szerintem kommentelés előtt igyál kevesebbet, hátha akkor kevésbé lesz rücskös a stílusod. :) Legyen elég annyi, hogy visszanéztem a netről a lassítást még egyszer, mielőtt azt írtam a kapufákról, amit. De ha ez számodra megbocsáthatatlan, akkor ne bocsáss meg, túlélem. :D

ATCG 2012.06.24. 18:17:48

@dr. Közbiztonság Szilárd: A Kötekedő Szilárd név jobban illene hozzád.
Jó, ha nyelvtan tanárkodsz, akkor posztíró a poszt-író.
Nyilasi meg Nyíl is volt, nemcsak Tibi.
A bólintással igazad van, mert fejelni nagyon tudott.
Ja és Argentínok: argentínok.
A: "Táncolj Törő.
Fussál Nyíl. " meg semmivel sem helytelenebb,
mint a Táncolj,Törő!
Fussál,Nyíl!, hiszen az emlékek már csendesek, ott már nincs felszólító mód, csak egyszerű kijelentés, hogy ilyen is volt. Hol volt, hol nem volt, volt egy mesénk, volt egy csaptunk, volt két fantasztikus játékosunk.

ATCG 2012.06.24. 18:31:51

volt egy csaptunk: volt egy csapatunk
Mielőtt Szilárd lecsap.
Hiába: két-három magyar, ha összejön, akkor az ellenünk támadó külföldinek csak ki kell várnia szépen, amíg mi elintézzük
egymást még egy ilyen semleges témában is,
mint a foci.
Kár, hogy Kukucka (nem tudom a c fölé odaírni azt a kis lefelé fordított nyílhegyet, bocsássa meg nekem tudatlan magyarnak) nem reagált a mi lefelé fordított, üres, fegyver nélküli tenyerünkre.

ATCG 2012.06.24. 18:55:04

Mennyire igaza van ennek a Szilárdnak:
"jönnek a Csehszlovákok",
az helyesen "jönnek a csehszlovákok".
Köszönöm, hogy kijavítottál.
A lényegen azonban ez mit sem változtat, ha egy cseh magyarul posztol nyilván azért teszi, hogy valamit megosszon
velünk. Nem a nyelvtani hibái miatt kellene cikiznünk, hanem a leírtakkal vitatkoznunk, ha azzal nem értünk egyet, és érvelni igazunk, vagy vélt igazunk mellett. Vitatkozzunk egymással,
érveljünk, ne vigyünk be állandóan mélyütéseket a másiknak.
Mondjuk én sem értem, minek kell egy foci EB-ről, cseh fociról szóló blog
posztjába egy szomszéd ország belpolitikáját belekeverni.
Erről vitatkozhatnánk a csehekkel egy külön, nem focis blogban, mint polgár a polgárral, mert sokunk szemében a cseh
ember az polgár.
Persze, ha ő, a cseh posztíró az ország lakosságának felét, Jobbikos és Fideszes
ismerőseinek bemondása alapján leköcsögözi és hazaárulózza, akkor vajmi kevés esélye van a párbeszédnek.
süti beállítások módosítása