Övé minden idők legszebb gólja, amit Európa bajnokságon lőttek, amellyel Csehország, Portugáliát legyőzve, az elődöntőbe jutott. A gólnak köszönhetően, később a Benfica idegenlégiósaként három évet játszott Portugáliában. A cseh válogatott mezt ő húzta magára a legtöbb alkalommal, rekorder. Az angliai 1996-os Eb-n ezüstérmet szerzett csapatával. Karel Poborský. Nem akar tizenegyes rúgásokat, egy csúnya cseh gólra vár. Az interjút a cseh Népsport munkatársa készítette.

Amikor kiderült, a portugálok ellen játszunk, beugrott valamilyen emlék?

Természetesen. Jó néhány napja ugrattak már ezzel barátaim, amikor létrejött ennek lehetősége. Meglátjuk. Szerintem egy szép mérkőzés lesz. A portugálok játszák a focit, ez nekünk ideális. Védekezni fogunk, és bízzunk abban, ugyanolyan jól alakul minden, mint a múltkor.

Kísértheti még a portugálokat az 1996-os vereség?

Talán igen, de a legutolsó világbajnokságon is találkozott már a két csapat, akkor 3:1-re nyertek. Tehát most megint rajtunk a sor.

Lehet rúgni most a portugáloknak akkora gólt, mint ahogy azt ön tette Vítor Baía hálójába?

Nagyon kívánom a maiaknak, igen, de számomra bőven elegendő lenne egy olyan 1:0 is, amikor a labda kétszer-háromszor a kapu előtt lepattanva csorog át a gólvonalon. Ez is, az is továbbjutást jelentene, fantasztikus lenne.

1996. június 23. Birmingham. Anglia Eb., negyeddöntő.

Csehország: Kouba - Kadlec - Látal, Suchopárek, Horňák - Poborský, Bejbl, Němeček (90. Berger), Němec - Šmicer, (85. Kubík), Kuka. Szövetségi kapitány: Dušan Uhrin.

Portugália: Vítor Báia - Secretario, Oceano (65. Folha), Fernando Couto, Dimas - Figo (82. Cadete), Paulo Sousa, Rui Costa, Hélder - Sá Pinto (46. Domingos), Joao Pinto. Szövetségi kapitány: António Luis Oliveira Ribeiro.

Gól: 53. Poborský, Kiállítva: 82. Látal.

Antonín Panenka mondta, nem lát Bílek mester csapatában senkit, aki Poborsky utódja lehetne. Lát a jelenlegi keretben ilyen játékost, aki képes lenne úgy löbbölni?

(Mosoly) Nem tudom, senkit nem akarok lebecsülni vagy túlbecsülni. Látok ügyes játékosokat. Jarda Plašil, vagy a technikás Rosa, és nagyon szeretném, ha például Milan Baroš csinálná meg. Olyan játékosokról beszélek, akik nemcsak technikásak, de fejben is rendben vannak.

Egyelőre gólt csak a pilzeni hátékosok lőttek. Jiráček és Pilař. Csatlakozhat hozzájuk valaki, vagy újra rajtuk lesz a felelősség?

Elsősorban azt kívánom, hogy Milan Baroš találjon be végre a hálóba, mondjuk ezen a sorsdöntő mérkőzésen. A csapat jelenlegi felállásában ő igazi csapatmunkát végez, ez az oka a szurkolók elégedetlenségének is, nem túl látványos a játéka. Nem rúg gólokat, de lehetőségeket harcol ki a többiek számára. Megzavarja az ellenfél védelmét, teret alakít ki a labdás embernek, passzol. De alapvetően teljesen mindegy, ki rúgja meg azt a csúnyácska gólt.

Miben különbözik a mostani portugál csapat az 1996-os elődeitől?

Természetesen a keret már teljesen kicserélődött. Egyébként nagyon hasonló játékrendszerben tolják. Egy nagyon technikás, dinamikus, mindig győzelemre játszó csapatról beszélünk, amely több kíváló egyéniséggel is rendelkezik. Ráadásul: mentalitásuk sem változott egy centit sem. Abban az időben a portugál válogatott gerincét a korosztályos aranygeneráció, Luis Figo, Rui Costa, Fernando Couto, Joao Pinto és a többiek alkották.

2008 június 11. Genf, Svájc-Ausztria Eb. , csoportmeccs. Csehország: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Matějovský (68. Vlček), Galásek (73. Koller), Polák, Plašil (85. D. Jarolím) - Baroš. Szövetségi kapitány: Karel Brückner.

Portugália: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira - Ronaldo, Petit, Deco, Moutinho (74. Meira), Simao (80. Quaresma) - Nuno Gomes (80. Almeida). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.

Gólok: 17. Sionko - 8. Deco, 63. Cristiano Ronaldo, 90. Quaresma.

Erősebb csapat lenne, mint a mostani?

Nem mondanám. A korsztályos bajnokság megnyerését nem értékelném túl, ez a siker nem olyan meghatározó jelentőségű még. Véleményem szerint a jelenlegi csapat nagyjából hasonló erősségű.

Mondják, a jelenlegi portugál csapatban egyetlen sztár játszik: Ronaldo. Egyetért?

Na nem. A labdarúgás csapatjáték, nem egy ember játsza. Ronaldo csak a legjobb labdarúgók egyike, lehetséges a legjobb. De a csapatot tizenegy ember alkotja, igazságtalan lenne bárkit is kiemelni.

Bert van Marwijk, holland szövetéségi kapitány mondta: Portugália nemcsak Ronaldo. Aztán kaptak tőle két gólt...

És rúghatott volna még többet is. Mondom, kíváló futballista, de egy csapatban tizenegy ember játszik.

Lehetséges egyátalán Ronaldo ellen valamit kitalálni?

Igen, ő is csak ember. A támadások utolsó fázisában különösen fantasztikus, fantasztikus sprintjei, elfutásai vannak, ereje, képes egy támadást lábbal vagy fejjel is befejezni, komplex futballista. De lehet ellene is védekezni, persze.

Mi lehet a portugál válogatott ellen a nyerő megoldás?

Tilos a portugálok nyílt játékát felvállalni, meg kell nyújtanunk a pályát, hogy a labdafelhozatal számukra sokáig tartson. Ugyakkor támadnunk is kell, megzavarhatók, ki kell várnunk azt az egy-két kis rést, amely megnyílhat, esélyünk biztosan lesz, hibát ugyanis mindenki elkövet. Lényeg, ezeket kell kihasználni, piszkosul koncentrálni kell.

Hátul biztosan pályára lép Pepe, aki a fazonját adja a védelemnek. Hogyan lehet ellenük játszani?

Valóban, nagyon jól megy neki hátul a játék, de a támadásokban is nagyon veszélyes, illetve a rögzített helyzeteknél. Ez utóbbiaknál Ronaldora is figyelnünk kell. Ugyanakkor mi is jók vagyunk a rögzített helyzetekben, Tomáš Sivok remekük fejel, és ott vannak a többiek is. A portugálok esélyesebbek, de nálam a meccs kiegyenlített, ötven-ötven százalék.

Nagy tisztelettel beszél a portugálokról. Nem akarta volna inkább a németeket?

Semmiképp sem. A németek megmutatták, kíváló formában játszanak, szerintem az idei Eb legjobb csapata. Sokkal nehezebb meccset játszanánk velük. Portugália mindenképp több eséllyel kecsegtet a továbbjutás szempontjából.

Mint a portugál labdarúgók szakértője, konzultált esetleg valamelyik játékosunkkal személyesen is?

Nem, ez felesleges. A válogatott szakmai stábját jobbnál jobb szakemberek alkotják, akiknél nem merülhet fel hiányosság. A portugál csapatot kellően feltérképeztük és áttanulmányoztuk.

Nem kereste fel még önt a portugál fél, hogy áruljon el valamit a cseh tábor kulisszatitkaiból?

Úgy fogalmazok: még nem. De minden pillanatban megcsörrenhet a telefonom, számítok rá. Ne féljenek, nyilatkozni fogok, de semmit nem árulok el. A srácok és a futballunk továbbjutását várom.

Megtippelné, kérem, a végeredményt?

Másokkal ellentétben nem javasolnám, hogy tizenegyesekre játszunk, mindig kockázatos. Legjobb volna a 95. percben 1:0-ra vezetni, ott már nincs idő a válaszra. Szintén gyönyörű lenne az első félidőben 4:0-ra vezetni, de ki merem jelenteni, ez nem fog megtörténni. Ezért számomra tökéletesen megfelelő az 1:0 is.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr904599042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trpanj Tóni 2012.06.21. 11:02:05

A második legszebb gól. :-)

kanász 2012.06.21. 11:24:18

Hajrá Csehország! Hajrá Csehek! Hajrá Čech!

Katana750 2012.06.21. 13:33:06

kövezzetek meg de REAL-istaként,hajrá portugal és persze Madeira!

bherengar 2012.06.21. 17:38:11

hát akkor legyen 1:0 !!

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.06.22. 23:44:16

Nagyon normális ez a fej.
Bírtam akkor is, amikor focizott.
süti beállítások módosítása