Mi ez a Pospisil?

2012.05.21. 11:12 szily

Ne kerülgessük a forró knédlit: alkalmi fotelszurkoló vagyok. Nem a cseh csapat összeállításával keltem és feküdtem az elmúlt években, ezért például hosszú másodpercekig bámultam üres tekintettel, amikor a bő keretben megláttam František Rajtoral és Jan Rezek nevét. De, több százezer magyar focimániás társamhoz hasonlóan, az EB közeledtével én is nekiálltam kedvenc csapatot keresni.

Az unalmas olaszoknak, a portugál pinafocistáknak, az akaratgyenge oroszoknak, a futballhóhér görögöknek, a semmilyen ukránoknak, az émelyítően rendes svédeknek, a túlhájpolt hollandoknak és a túl esélyes spanyoloknak nyilván nem drukkol az ember. A dánoknak néha szoktam, de most nincs annyi vicces figura és Bendner árnya külön nyomasztja a csapatot. Angliának a szívem mélyén persze igen, de ki tudna elviselni még egy nyilvános megaláztatást? A franciáknak legalább jobb lett a mezük és kirúgták a korábbi köcsög kapitányukat, de ez így is kevés még az átmeneti szerelemhez is. A németek rokonszenvesek voltak a VB-n, de mégsem drukkolhatok nekik teljes szívből. Lengyelország oké lenne, ha nem ők rendeznék, de a rendezőnek drukkoljanak a rendőriskolások.



Így maradt három esélytelen, de szerethető kiscsapat: Írország, Horvátország és Csehország. Írország régóta foglalt volt, ha pedig választani kell Horvát és Csehország között, nem is lehet kérdés, melyik a rokonszenvesebb, így kötöttem ki a cseheknél.

Ha valaki alvással töltötte volna az elmúlt 20 évet, a csehek már messze nem olyan jók, mint régen, mondjuk 2002-2003-ban, amikor két évig veretlenek maradtak, hogy a 2004-es EB-n a 100 százalékos selejtezőkör után előbb megnyerjék mind a 3 csoportmeccsüket, aztán a kieséses körben megverjék Dániát is, hogy végül egy ostoba ezüstgóllal elveszítsék az alávaló görögök elleni elődöntőt.

Mára két európai szintű sztár maradt a csapatban, Cech kapus és Tomás Hobbit Rosicky, cserébe tele vannak reményteljes, néha igen hülye nevű fiatalokkal, amiből még bármi is kisülhet. Szóval a mostani cseh csapat ideális azoknak, akik kedvencet keresnek maguknak. Ha elgyöngülnének a horvát csapattól, gondoljanak a túlárazott sült halra és tartsanak velünk!!!

Ha olyan mondanivalója van, ami nem fér bele egy kommentbe, küldje a szily kukac mail.index.hu -ra!

22 komment

Címkék: szolgálati közlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr404529083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szamiz67 2012.05.21. 12:29:13

A Pospisil testvérek, valami bicajos labdajátékban voltak nagy ászok :)

LvT · http://onomastikion.blog.hu/ 2012.05.21. 13:14:14

> Mi ez a Pospisil

A Pospíšil [ha nem blog, akkor] a 20–25. leggyakoribb cseh vezetéknév. A maga kb. 2%-os gyakoriságával ez azt jelenti, hogy mintegy 200 ezer csehet hívnak így. Ergo, aki csehek közé keveredik, hamar találkozik ilyen nevűvel. A (nyugati szlovákok közt is dívó) név jelentése amúgy 'sietős; aki sietni szokott'.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.21. 13:24:40

remek hokis is volt, a fulemben cseng mikor Knezy mondja
Pospisil...

hat aki pospisil annak kell is sietnie

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.21. 13:34:27

Nedved.
Aki miatt még a Juventusnak is tudtam szurkolni. Aki elment a csapatával másodosztályba felemelt fejjel. Aki az egyik leggyönyörűbb Real elleni gólt varrta be a békaként pillogó csodaCasillasnak.
Már csak miatta is minden jót a cseh gyerekeknek (plusz nekik van a legfaszább mezük az EBre)

ezanicknevem 2012.05.21. 13:57:47

Politizálni fogok, akit nem érdekel, ne olvassa.

Nem akartam hozzászólni, mert nem érdekel a foci, sem mások csapatválasztása. Szily úrral sincs bajom személy szerint. Mivel azonban ez a blog kikerült az egyik leglátogatottabb magyar hírportál blogketrecébe, és gyanítom, még ki fog párszor, innentől ez már a közvélemény befolyásolása. Tehát nem egyszerű "ha nem érdekel, ne foglalkozz vele"-dolog.

Szép dolog az internacionalizmus, én is voltam már jó viszonyban cseh emberrel (mondjuk az fiatal nő volt), de mi értelme szurkolni a focicsapatuknak? Mitől lesz jobb, ha magyarok tömegei kezdenek drukkolni a cseheknek? Mert erről szól a blog, nem?

A csehek nem barátaink, és ha elkezdünk egyoldalúan rajongani értük, akkor sem lesznek azok. Lehet szeretni a sörüket, Prágát, a kultúrájukat és a pornójukat, de ezt nekünk nem jófejségből adják, hanem többnyire pénzért. Akkor mi miért szeressük őket?

Ironikusnak tartom, hogy a németek minden erejükkel igyekeznek megszabadulni a nácizmus emlékétől és gyanújától, és a politikai életben minden erejükkel demokratikusak, de ha megfeszülnek sem tudnak olyan népszerűek lenni, mint Csehország, ami jófiúnak és menőnek számít.

Pedig a csehek nem fordulnak szembe a saját soviniszta múltjukkal, hanem büszkén kiállnak mellette. És ehhez ne hasonlítsuk a mai magyar szélsőjobb hülyeségeit, mert különböznek a nagyságrendek. Csehországban soha, egyetlen pillanatra sem ítélték el _állami_szinten_ a magyarüldözéseket, kártérítésről nem is szólva. Azért Magyarországon a más népek gyűlöletét a rendszerváltás óta nem illik törvényerőre emelni.

"Csehszlovákia 1992. december 31-én bekövetkező felbomlása után két utódállama, Csehország és Szlovákia elutasítja a jogfosztó rendeletek hatálytalanítását, elítélését és bárminemű kárpótlás kifizetését a meghurcoltak részére. Emiatt már az Európai Unió tagjaiként is többször keverednek vitákba, nézeteltérésekbe."

Tudom, ennek semmi köze a focihoz. Nekem pedig ahhoz, hogy más kinek szurkol. Nem is érdekel. De ha az indexen az orrom alá dörgölik, hogy de jó fejek ezek a csehek, szurkoljunk nekik, akkor említsük meg ezt is.

A vb-n kinek szurkoljunk majd? Iránnak, Kubának, Észak-Koreának?

arizmendi 2012.05.21. 14:15:05

ez a nicknevemnek: a csehek nem a barátaink, de kik azok? senki? nyilván ennek is van valami oka.

a szerzőnek: a dán csatár neve helyesen: Bendtner

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.05.21. 14:20:36

@ezanicknevem: ha a csehek nem barátaink, akkor tegyünk érte, hogy azok legyenek. Esetleg maradhatunk a majmok szintjén is (találó az avatarod) és folytathatjuk az őskori reflexek mentén történő rivalizálást.

Vitéz Kőbányai Világos 2012.05.21. 14:35:02

@ezanicknevem: index.hu/kulfold/paroubek331/
Hiszti, mellcsapkodás, hiszti!!!
Nem ítélték el, nem csúsztak ide térden fényesre szopkodni a pöcsödet, de még csak egy sörre se hívtak meg! Brühühhühühühüüüü!

fromdtod 2012.05.21. 14:44:29

@Szamiz67: Igen igen igen!!!!

Biciklifoci! Mindent megnyertek! Olyan 15 méteres hokipályára emlékeztető pálya volt. A kapu háta mögött is volt játéktér. Körbe forgó kormányú biciklik voltak. Nem lehetett letenni a lábat... Oriási volt! Imádtam. Mindig a csehek győztek (azonbelül is Pospisilék), mert valszeg más nem is játszott ilyet!!!!

Sir Nyű 2012.05.21. 14:55:20

@hagyma: poszpisil. A lényegen (*pisil) nem változtat, de a korrekcség az korrekcség.

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.21. 15:38:15

@ezanicknevem: csak a kép a nicked mellett, az nem jó! Ugyanis a fotón látható főemlős milliószor értelmesebb nálad! :D
Miért ne szurkolhatna valaki egy "idegen" csapatnak akármilyen sportban?
Nekem Szillyvel épp elég bajom van, mert tahó, ostoba és sorolhatnám (bár a júpíszís reklámokban szereplő, totalcar-os buziduót talán még ő sem tudja alulmúlni), de ekkora ökörséget leírni, amit te... Ez már teljesítmény!

---------------------
Egyébként a Poszpisil (én Posztpisilre emlékeztem) még gyerekkoromból maradt meg bennem, egy csehszlovák hokis neve volt és nagyon jókat röhögtem, valahányszor meghallottam, hogy emlegetik a tévében... :D

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.05.21. 16:10:10

@ezanicknevem: Az általad roppant egyszerűen felvetett kérdéskörnek rengeteg vetülete van, morális, politikai, jogi, gazdasági, kulturális. Nem tudok most mindegyikre kitérni, de néhány javítás, kiegészítés.

Először 1990-ben Havel kért bocsánatot "a szudétanémetektől". Ez a bocsánatkérés azóta többször is elhangzott Csehországban. A magyarok ügyét a csehek mindig szlovák ügynek is kezelték, nem foglalkoztak a magyarokkal, nem is igen tudnak a kisebbségi magyarok kitelepítéseiről, lakosságcseréről. Szlovákiában többször bocsánatot kértek "a magyaroktól".

Másodszor az sem igaz állítás, hogy "a csehek nem fordulnak szembe saját soviniszta múltjukkal". Ez is egy leegyszerűsítő, nacionalista megközelítés, pont a lényeget nem látod, képtelen vagy ezzel az érveléssel az árnyaltabban látni a jelenséget.
Tény: a cseh társadalom többsége még ma is helyesli a dekrétumok létezését. Tény az is, hogy ez elsősorban az idősebb generációra vonatkozik, a fiatalabbak hajlandóak és képesek is a témáról érdemben, nacionalista felhangok nélkül beszélni, szembenézni. Egy remek példát a dotohon mutattam be: dotoho.blog.hu/2012/05/14/bolondot_csinalt_a_csehekbol

De számtalan egyéb kísérlet is létezik a témában, amely a cseh nacionalizmussal való szembenézést és önvizsgálatát segítheti. Majd tolok még néhány posztot erről.

A nacionalizmusokat pedig össze lehet hasonlítani, mert ugyanazon a logika alapján működik, ezért ha a magyarországi vidéki zsidóság és a II. doni hadsereg megsemmisülését említem csupán, éppen elég okot adnék magyar oldalon is az önvizsgálatra, szembenézésre. Miközben általánosítva beszélsz "a csehekről", és roppant mód zavar a jelenlegi cseh hivatalos politika, amit észak-Koreához és Iránhoz hasonlítasz, érdekelne, hogy a magyarországi Horthy-szobor és Szálasi szobor téged zavar-e? Zavar-e, hogy színészek azért nem léphetnek fel egy kulturális rendezvényen Magyarországon, mert "SZDSZ-es büdös zsidó?", zavar-e, hogy Magyarországon könyvégetésre szólítanak fel nyíltan náci szellemiségű szervezetek? A te logikád alapján "a magyaroknak" nemcsak a múltjuk, de a jelenük is soviniszta, rasszista és antiszemita.

Te tudnál szurkolni egy ilyen csapatnak?

'it's cool to know nothing' 2012.05.21. 17:11:03

A csehek egy opportunista, gyáva, gerinctelen népség. Főleg a cseh magyarellenes propagandán múlt, hogy ilyen megalázó helyzetbe kerültünk. Ha rajtuk múlna, eltüntetnének minden magyart a föld felszínéről. Igen, benneteket is.

Aki egy csehet, Csehországot dicsőíti magyar létére, az a lehető legostobább ember. A korrektség kedvéért el lehet ismerni eredményeiket, de rejongani értük?

Ha idegen csapatnak kell drukkolni, van egy csomó ország a világon, aki soha nem bántott bennünket.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.05.21. 17:21:52

@Csehszlovák Kém: mielőtt kommenteltél volna egy komolykodó pöcsfej sérelmi faszkalapnak tartottam ezanicknevemet, de elérted, hogy egyre szimpibb legyen :)
A poén egyébként az egész személyedben, hogy nekem tényleg vannak tót gyökereim, de lassan eléred, hogy megutáljam a szlovákokat/Szlovákiát, magammal együtt :D

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.21. 17:34:02

@'it's cool to know nothing': te szerencsétlen baromarcú lótetű! Még a szlovákokat sem vagy képes megkülönböztetni a csehektől és még van pofád ugatni? :D

'it's cool to know nothing' 2012.05.21. 19:55:52

@A fidesz a betegek kiirtására készül:

:) Azért én ennél sokkal jóindulatúbb vagyok. A szlovákok véreink, testvéreink akiket jól elpán-szlávosítottak, megvezettek. De majd erre jól rájönnek maguk is. Most kicsit úgy viselkednek mint a tizenévesek, lázonganak egy kicsit, apu, anyu hülye, minden ős korlátolt. Aztán felnőnek és kinyílik a szemük. A szerbek is kezdik már érteni, hogy a cár atyuska csak pofázik, de leszarja őket.

A csehek meg... Hát istenem. Valakinek csehnek is kell lenni. De az biztos, hogy sokáig nem maradnak függetlenek (ha egyáltalán függetlennek lehet még őket tekinteni). Ilyen mentalitással megeszi majd megint őket valamelyik szomszéd. Visszakerülnek oda, ahova valók: szolgának. (azért valljuk be, szolgának elsőrendűek, bárkit hajladók szolgálni)

N.Zoli 2012.05.22. 03:06:19

Atyavilag! Mar egy szurkoloi blogon is par kommenten belul elojon a gyulolkodes. Nem kell visszamenni Toldiig meg a cseh vitezig. Miutan megszulettem azt lattam, hogy hasonlo kommunista vilagban eltunk. Nezhettuk a kivalo filmjeiket du. 4-kor a TV-ben. Kesz en nem akarok bennuk ellenseget keresni, mert az en eletemben semmilyen okot nem adtak ra. Laktam egyutt csehekkel, dolgozom egyutt csehekkel es semmi rosszat nem tudok rajuk mondani, azon kivul, hogy a legtobbjuk Chelsea drukker.

1994-ben is egy ismeretlen cseh valogatott utazottb az EB-re, ahol eleg szepen leraktak a nevjegyuket. Mellesleg nem szamolt veluk senki. Nem kell attol tartani, hogy nincsen tul sok huzonev. Vannak paran a Victoria Plzenbol is. Ugyhogy hajra, vagy do toho!

Vivodom egy kicsit, mert az angoloknak is szurkolok, valszinu az engerlandre is fogok joparat kommentelni es remelem nem kerul ossze a ket csapat. Minden meccs alatt Pilsner Urquellt fogok inni es igy hergelem magam meccsek elott:
youtu.be/ZeLw07-CtEg

Styxx 2012.05.22. 11:21:20

Aki csak egy kicsit is ismeri Szily tumbászos "másik életét", az tudhatja, hogy mindannyiunk kősüllőjénél a cseh-imádatban max 0.0001%-nyit számít Pavel Nedved, Forman, Havel, Hrabal, vagy Eva Herzigova csöcsei (Herzigova '73-as, Szily 70-es, tehát még fénykorában is bőven recskázhatott tá real time)együttvéve, és 99.9999%, hogy a bohémek gyakran hülyenevűek.

'it's cool to know nothing' 2012.05.22. 13:05:02

@N.Zoli:

Ja ilyet tudok én is! India elsőrangú kriketben. Sorold gyorsan az eredményeiket! Látom azt is nem pont lesz@rod?

Csehek? Te sem vagy nagyon okos, ismersz egy csomó csehet, de nem tudod mit gondolnak rólad, mint magyarról? Csak mert még soha nem vágták a pofádba? Szerintem olvass bele egy cseh fórumba (Google Translate segíteni fog), aztán lobogtasd a cseh zászlót.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.05.22. 17:12:38

@'it's cool to know nothing': me' mit? :) Biztos vagyok benne, hogy az átlag csehnek semmi baja nincs a magyarokkal. Eltelt már vagy 100 év az OMM óta, nincs velük semmi konfrontációnk, még azt sem tudom elképzelni, hogy a radikálisaik a táborita.info-n minket szidnának.
Ráadásul még V4-ek is, szóval a ká-európai szolidaritás is melléjük sodor. Igazából a magatokfajták szeretnek hivatkozni "azokra", de abba még nem gondoltál bele, hogy ha léteznek "azok", akkor nekik pont az, az érdekük, hogy a kis régiónk tele legyen gyűlölettel és ellenségeskedéssel?

N.Zoli 2012.05.22. 23:56:05

@'it's cool to know nothing': Nem lobogtatok semmilyen zászlót, az nem az én műfajom. Kétfajta ember van: a jóarc, meg a faszarc. Sokan rájöttek már, hogy ez nem nemzetiségtől, vagy állampolgárságtól függ, hanem személyiségtõl.Azt is tudom, hogy ezzel nincs mindenki tisztában és a legtöbb kelet-európai körbelenézi egymást. Butaság és nem érdekel. Választottam egy csapatot, akiknek szurkolni fogok, mert amúgy nincs értelme EB-t nézni.
süti beállítások módosítása