Nincs kedvem posztot írni sem, kiestünk. Húsz napot töltöttünk Lengyelországban, négy mérkőzést játszottunk, két győzelem, két vereség. De a show megy tovább, gyalázzák egymást az angolok és az olaszok, nemsokára kezd a görög-német meccs, játékosaink pedig délután kicsekkoltak a hotelből, és már meg is érkeztek Prágába. Wroclawból a helyiek búcsúztatták a cseh válogatottat, a mieink spontán skandálással köszönték meg a vendéglátást: "Polska, Polska, bialo-czerwony." Ezért is érdemes. A felejthetetlen pillanatokat a hajtás után átélhetitek.

Ballagáskor lehet látni ennyi búcsúzó embert egy vidéki megyeközpont legjobb gimnáziumában, mert megy a gyerök pestre tanúnyi, mint most Wroclawban a csehek hotele előtt: nem vitás, csütörtökön több ezer lengyel szurkoló szurkolt csapatunknak. Pénteken, amikor a cseh küldöttség elhagyta Boroszlót, talán még a fiatal sunák sem mentek iskolába, látni akarták még egyszer élőben Baroš kapitányt és a többieket.

Szlovák ismerősünk mesélte: hasonló élményt élt át hokiban tíz évvel ezelőtt. Addig soha nem drukkolt hokiban a cseheknek, sőt inkább kárörvendő volt, amikor kiestek vagy kikaptak. Aztán 2002-ben (ekkor lett Szlovákia világbajnok) Prágába szólította a munkája. Amikor a csehek kiestek, minden cseh a szlovákoknak kezdett el szurkolni. Nem az a típusú szurkolás volt, hogy megnézem őket, ha nyernek, oké, ha kikapnak, nem történt semmi. Úgy szurkoltak, mint a sajátjaiknak. Sokkolta az élmény, mai napig emlegeti, idiótának érezte magát, és szégyenkezett, azóta mindig tud a cseheknek is szurkolni.

Valami hasonló történhetett most a cseheknél: kifütyülték az edzőt, a csatárt, elküldtek a picsába mindenkit, de a helyi wroclawi lengyelek helyettük szurkoltak, fütty helyett, aláírást kértek. Kishitűek voltunk, egymás torkának estünk, politizáltunk ott, ahol nem kellett volna, olyanok voltunk, mint a szlovákok és a magyarok.

Igaz, nálunk nincs egy teljesen hülye Balotelli, aki az edzéseken is pihen vagy a faszával játszik, de csatárunk sem fejel hat és fél centiről a hálóba. Inkább kihagyja, nem éri el, de nem alázza meg az ellenfelet. Jó, hogy le nem hasalt és úgy fejelt Rooney a hálóba. Világklasszisunk, Petr kapus idős nagyik között újságírókkal parolázik, és autogrammokat osztogat, a portugálok klasszisa pedig úgy ünnepel, hogy beszól a katalánoknak, a szánalmas szerencsétlenje. Nálunk is vannak okoskodó kritikusok és nacionalista politikusok, akik mindenhez értenek, rasszista szurkolók, furcsa egy világ, Közép-Európa.

Lehet, a nők többsége a bronzbarna, agyonzselézett olasz macsókért szurkol, az újpesti és a fradista külvárosi huligán vagy a debreceni Főpályaudvarral szemben lévő hentesnél, kolbászt ebédelő Loki-drukker pedig az angolokért él, mert ez a férfias, de mi, cseh drukkerek meccsek után, vagy amikor búcsúzni kell egy helyről, amit megkedveltünk, még utoljára kiülünk a teraszra egy kofolára, megcsavarunk egy spanglit.

Ha nem kéne hazaindulni, még egy portugál pinot noirra is rábontanánk.

Polsko děkujeme!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr614605440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charybdis 2012.06.22. 22:56:46

Ki az a pos? És hova pisil?

mizie 2012.06.23. 06:16:44

A csehek hihetetlenül szimpatikus emberek és mindig drukkolok a csapatuknak, de ez a mostani gárda sajnos egyáltalán nem volt szerethető :(

mészy · http://fanatics.blog.hu/ 2012.06.23. 08:53:07

"olyanok voltunk, mint a szlovákok és a magyarok."

Mi ez az Úrias többes szám? Cseh állampolgárnak képzeled magadat? Szerintem a pofádról lesülhetne a bőr...

kukučka · http://www.pospisil.blog.hu 2012.06.23. 09:39:53

@mészy: hülyegyerek, olvasni tudsz-e már? jobb felső sarok...

mészy · http://fanatics.blog.hu/ 2012.06.23. 10:47:46

Ki nem szrja le, hogy mi van oda írva! A rasszizmusos cikkeddel már elástad magadat...fogalmad sincs a dolgokról.....hülyegyerek

kukučka · http://www.pospisil.blog.hu 2012.06.23. 14:07:24

@mészy: látom, fájt az a poszt, mi? Nagyon helyes, ettől már csak az a jobb, amikor mindig, mindent jobban tudsz :D

Van egy ötletem: húzzá' innen a faszba, nem kötelező kattintani, ha látod: pospisil.

ATCG 2012.06.24. 19:35:43

Ti aztán tényleg nem aláztok meg senkit,
ezt büszkén írod magatokról:
"de csatárunk sem fejel hat és fél centiről a hálóba. Inkább kihagyja, nem éri el, de nem alázza meg az ellenfelet. Jó, hogy le nem hasalt és úgy fejelt Rooney a hálóba."

Akkor miért röhögött rajtunk két focistátok is ott a pályán a térdét csapkodva, 68-ban, Marseille-ben?
Az nem volt megalázás?
Ugyan ne meséld már be, hogy a ti csatárotok nem fejelte volna be azt a labdát, mint Rooney, ha elé kerül.

Kedves posztíró!
Hagyd már ezt az állandó magyar gyalázást. Bár most már látom a szlovákokat is kikezdted.
Képzeld el, sokszor drukkoltunk nektek a hoki világbajnokságokon, amikor az oroszok ellen játszottatok.
süti beállítások módosítása