Fel lehetünk háborodva a válogatottra, mint Semjén Zsolt a fogamzásgátló tablettára, de egy biztos: van lehetőségünk a továbbjutásra, sőt: a csoportelsőségre is!  Ugyanakkor meg kell barátkoznunk a gondolattal: ha kedden nem leszünk eredményesek, nem szerzünk pontot, akkor elvesztettünk minden reményt a továbbjutásra. A túlélésért játszunk második wroclawi meccsünkön. 

Ne legyen meglepetés: baromi nehéz feladat vár játékosainkra. Ráadásul: játékosaink a négy gólos pofon után pszihésen sem lehetnek a legjobb állapotban. Fokozta az elmúlt napokban a jókedvet, hogy hidegháború tört ki a csapat és a szurkolók között az elmúlt napokban. Elképesztő, de igaz: a cseh válogatott edzésein a helyi lengyel szurkolók látogattak ki. A játékosok nem győzték kiadni hálás nyilatkozataikat: megköszönték a helyiek támogatását, ugyanakkor megértik a cseh szurkolókat is, nem ezért utaztak Lengyelországba.

A cseh közhangulat mindenesetre nem sok jót ígér: Bílek mestert leírták, renoméja nagyjából Csank János egykori népszerűségét karcolja alúról, a jugók elleni 1:7 után. Amikor csatárunkat lecserélték, a szurkolók füttyel adták a játékos tudtára elégedetlenségüket. Negyed órával a meccs vége előtt, 1:2-es állásnál, az addig egyáltalán nem rosszul játszó Jiráček helyére Petrželát tett a pályára Bílek - ez mindenkinél kivágta a biztosítékot, újra felhangzott: Bílek takarodj!

Az meccs után, a szurkolók teljesen elfordultak a csapattól. Két bűnbakot találtak - nem lesz meglepetés - Bílek mestert és Barošt. Pedig Baroš elég jó meccset játszott, ügyesen tartta elől a labdát, sajnos nem akadt társra, felörlődött az orosz védők gyűrűjében. Válogatott játékosaink, köztük a legnagyobb csillag Petr Čech - aki, tegyük a szívünkre a kezünk, de két gólban benne volt - nem érti a szurkolók reakcióit, nyilvánosan kritizálta őket. A játékosok részről a legjobb válasz - Petr, mindenki ezt kívánja - a görögök elleni győzelem lenne. Ez az eredmény egyben hatalmas lépést is jelentene a továbbjutás felé - már "csak" a hazai közönség támogatását élvező, de eddig gyengécske, bizonytalan formát mutató Lengyelországot kellene két vállra fektetni.

Egyáltalán nem mindegy, mit játszanak a másik mérkőzésen. Legkedvezőbb forgatókönyv számunkra alighanem egy nézhetetlen meccsen lejátszott, csúnya döntetlen lenne. Ebben az esetben - és ha kedd délután nyerünk a görögök ellen - akkor még a csoport első helyét is megcsíphetjük! Fel lehetünk most háborodva a játékosokra, undorodhatunk az edzőtől, mint Semjén Zsolt a fogamzásgátló tablettától, de egy biztos: van lehetőségünk a továbbjutásra, sőt: a csoportelsőségre is! Mint ahogy az is: semmi más, csak a mai nap megszerzett három pont ad reményt, hogy ne más eredmények döntsenek a csapat sorsáról. Nem lenne nagy gond az egy pont megszezése sem, akkor az utolsó meccset kell mindenképp behúzni.

Minden más esetben az a bizonyos lehető legrosszabb forgatókönyv következik be. Ha a görög melót nem oldjuk meg, mehetünk haza. Az utolsó meccset ráadásul kötelező lesz lejátszani, nem lenne kiábrándítóbb meccselni egyet a lengyelekkel a harmadik helyért. Valószínű játékosaink nem olvassák a blogot, de innen üzenjük nekik: egyszerűen most van itt az idó, hogy mozgósítsák maradék energiáikat, és javítsanak azon az állapoton, amelybe az oroszok elleni meccs után kerültünk.

Védelem. Ez a csapatrészünk minden szempontból megbukott múlt pénteken. Várható lesz, minden cseh médium ezt követeli, hogy Hubník kikerül a csapatból és a védelmünk belső magját a Sivok - Kadlec páros adja majd, a balszélről Limberský hathatós támogatásával. Az előrejelzések szerint Bílek mester nem akar változtatni 4-5-1-es felállásunkon, pedig a közvélemény egyszerre követeli a szövetségi kapitánytól, hogy két csatárral álljunk fel. Meglátjuk.

És a szurkolók? Ha ebben a kiélezett helyzetben nem állunk a csapat mögé, az igazságtalan lenne és nem segítene senkinek. Akikben lehet bízni: a lengyel szurkolók. Elképesztő támogatásban részesítették már eddig is válogatottunk, több, mint valószínű, hogy kedd délután is fergeteges támogatásban részesítenek. Ha a lengyeleknek mindegy volt, hogy kikaptunk az oroszok ellen, és továbbra is tömegesen látogatták edzéseinket, akkor egy cseh szurkoló miért fordul el csapatától?

Ami biztos: a lelátón otthon leszünk, le kell tudni szurkolni a görögöket. Kínzó kérdés: képesek lesznek-e kinti szurkolóink egyáltalán a csapatot buzdítani? Mindenki győzelmet vár, amennyiben Rosickýék újra elbuknak, mint négy nappal korábban, túl sok kedves szó nem várható a szurkolók, és az eddig is nagyon kritikus média részéről.

Ellenfelünket láttuk, ismerjük. Az Eb nyitó meccsén csináltak egy pontot Lengyelország ellen, sőt, ha nem balfaszkodják el a tizenegyest, a győzelmet is könnyedén megszerezhették volna a végére leeresztő lengyel csapat ellen. Ne felejtsük: a görögök is kellően motiváltan érkeznek a pályára: amennyiben ellenünk megszerzik a három pontot, nagy valószínűséggel az a továbbjutást is jelentené a macedónoknak. A meccs előtt ügyesen taktikáztak: az elmúlt napokban sorra nyilatkozták a görög játékosok, hogy a mérkőzés esélyesei a csehek, Rosickýékat erősebb ellenfélnek tartják, mint a lengyeleket.

A 2004-es Eb-ről van már egy meglehetősen rossz emlékünk a görögökről. Akkor egy góllal vertek minket és meg sem álltak az aranyig. Hírmondónak már csak hárman maradtak a nyolc évvel ezelőtti csapatunkból: Baroš, Čech, Rosický. Egyelőre csak bízni tudunk, hogy a kellemetlen harcosok hírében álló görögök ellen végre kijön a lépés és a meccs után végre a sörök is jól fognak esni.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr824582193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálna úr 2012.06.12. 12:44:49

büdös kurva anyját minden szlávnak

Göndör 2012.06.12. 13:37:25

@Bálna úr: És a tiéd hogy van?

Mellesleg macedónok != makedónok, az egy másik ország.

bherengar 2012.06.12. 15:09:05

most vagy soha srácok!
bálna te meg takarodj haza...
süti beállítások módosítása