Annyi történt, ahol balhéztak, ott búcsúztak is. Így alakul: aki nem tud viselkedni, hazamegy. Ugyanakkor az írek csütörtökön megmutatták, hogyan lehet emelt fővel búcsúzni, szombaton a cseh játékosok, szurkolók köszönték meg a hazaiaknak a bíztatást.

A sors azért lassan igazságot szolgáltatott: azok az országok, amelyek kisebbségben lévő, de agresszív szurkolói miatt az utóbbi napokban gyakran kerültek címlapra, szép sorrendben kiesnek a további versengésből. Csomagolhatnak az oroszok, akik még a cseh-orosz mérkőzésen az etióp papától származó Gebre-Selessiet huhogták meg, a meccs után ukrán biztonsági őröket vertek, nem sokkal később a lengyelekkel utcai ökölcsatát vívtak. Az UEFA is besokallt, pontlevonással fenyegette meg az orosz csapatot, ha szurkolóik újra balhéznak. Ez már nem fog megtörténni, daszvidanja.

Nem jártak jobban a lengyelek sem, ők is alaposan megszívták. Hiába a többség nagyszerű fogadtatása, voltak, akiknek az Eb nem jelentett mást, mint nacionalista frusztrációik kiélését. Wroclavban a Lech Poznan huligánjai megtámadták az ír és horvát szurkolók egy csoportját. Verekedést provokáltak az oroszokkal, tömeges őrizetbevételre került sor. Nem bírtak magukkal a huligánok a csehektől elszenvedett vereség után sem, ismét balhéztak a lengyel huligánok, míg az oroszok, a válogatott búcsúja után, már saját honfitársaikba is belekötöttek. Ennyit az egységes, erős orosz nemzettudatról, persze nincs is olyan, sehol nem is létezik.

Érthetően szomorúak voltak a lengyel drukkerek, kiesett a válogatott. Hazai rendezésű Eb, gyors kiesés, nem egyszerű feldolgozni. Mindez a csoportmérkőzések során, a szomszédos Csehországgal vívott sorsdöntő meccs után. A meccs előtti beszámolók Wroclav központjában két, békésen egymás mellett sétáló, éneklő táborról szóltak, nem volt ez másképp a meccs alatt és után sem. A többség békésen hagyta el a stadiont is, a csehek egy része rögtön a pályaudvarra sietett, a többi szurkoló a sziléziai városban maradt, leült még néhány sörre a lengyel drukkerekkel. Több lengyel sportszerűen gratulált a továbbjutáshoz, sokan a "Bajnok csehek!" rigmussal egyértelműen jelezték: az Eb-n nekünk fognak szurkolni.

Érdekesen alakult a meccs során is a lengyel szurkolók hangulata. A mérkőzés elején, amikor cseh lábakon vándorolt a labda, hangos füttyszó fogadott minden passzt, labdaérintést. A második félidőben Jiráček gólja elcsendesítette a polákokat, sőt a meccs végén egyenesen megtapsolták játékosainkat! A beszámolók szerint cseh és lengyel drukker egyszerre tapsolták meg a két csapat produkcióját, ha már így alakult. Ahogy korábban megírtuk: a cseh csapat tiszteletkört futott wroslawi stadionban és viszont tapsolta a hazai drukkereket, a cseh szektor Poland, Poland kiáltásban tört ki.

Valószínűleg sok tanulsága lesz még a 2012-es ukrán-lengyel Eb-nek. Annyi már most nyilvánvaló: talán nem volt még olyan nemzetközi nagy labdarúgó rendezvény, ahol ennyi gátlástalan, rasszista nyomulással találkoztunk volna, mint a kelet-európai Eb-n. Ne feledjük: a futball 2018-ban visszatér a világ ezen részére, Oroszország rendezi a világbajnokságot, kérdés mit kezdenek addig szurkolóikkal? Rezeg a léc a horvátoknál is: repült a banán az olaszok ellen, és összeverekedtek a helyi rendőri szervekkel is. Javukra legyen írva: közben volt egy kis csöcsvillantás. Egy biztos, van még mit tanulni Kelet-Európának, szurkolásban is.

Mert a rasszizmus pontosan erről szól, akit te gyűlölsz, azt a valóságban mintádnak tartod.

Hajrá!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr754594064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fanatico 2012.06.17. 19:23:47

Ezt a szar cikket! Nevetséges vagy!

kukučka · http://www.pospisil.blog.hu 2012.06.17. 19:31:46

@fanatico: köszönjük, hogy elolvastad a posztot!

mészy · http://fanatics.blog.hu/ 2012.06.17. 21:13:01

Sajnos fogalmad sincs a szurkolói életről....

genghini 2012.06.17. 22:57:16

Csak kicsit off:):Na, kukucka mit szólsz? Én ezt már a magyar meccs napján megmondtam... Azért persze jár Nektek a gratula!
"
genghini 2012.06.03. 13:38:23
Bár úgy lenne minden(vagy legalább felerészben) a magyar csapattal kapcsolatban, ahogy a csehek látják..! Mindenesetre hízelgő és megköszönnivaló!

De! Egyáltalán nem viszonzásul, max. "bwin-gyilkos"-ként állítom, hogy csehek továbbjutnak a csoportból,(nem olyan rosszak, mint a posztban íródik) sőt, akár mégtovább...Majd térjünk vissza erre a csoportkör után nyugodtan!
Mert pl. egy "tournament" lényege: hol borul a papírforma? A cseheknél fog... "

Vincenzo90 2012.06.17. 23:05:28

Mindenhol szemét rasszisták, és fasiszták. Erről szól az élet is, nemde? Keressünk fasisztákat a bokorban. Mert már a vizes zsemle is náczi. Kontraproduktív, nevetséges.

Harald hardrode 2012.06.17. 23:41:14

Ha Kadlec nem áll a gólvonalon, akkor miről írtál volna?
Muszáj már itt is ezt hallgatni? Nem volt azért annyira régen, amikor a Sparta drukkerek vagy a Slavia drukkerek balhéztak. 2008-ban ezért estek ki a csehek?

barbredi 2012.06.18. 10:17:59

Te olyan vagy, mint a nyolcadikos kifiú, akinekek mindenről a pina jut eszébe.
Inkább menj inni és told fel az élményid a sercsecsre. Az EB kezdete óta nem volt új cikk! Letetted a poharat?

kukučka · http://www.pospisil.blog.hu 2012.06.18. 23:33:56

Megmondtuk: kiestek a horvátok is.

hajraorban1 2012.06.20. 09:05:43

Olyan szánalmas akinek mindenről a rasszizmus és az antifasizmus jut eszébe és mindent csak ezen a torz szemüvegen keresztül képes értelmezni. Ez már az agybaj maga...

Amikor Sárközy kitoloncolta a romákat a hazájából akkor meg kuss volt... :)

Nevetséges, szánalmas alakok az állandó rettegésben élő - pontosabban azt tettető - modern antifasiszták...

hajraorban1 2012.06.20. 09:13:54

Ez a mértéktelen igyekezet, amellyel a kelet európai országokról igyekeznek egyesek bebizonyítani, hogy ott szellemileg visszamaradott ősemberek élnek akik még most sem tudták magukról levetkőzni a fasizmust ahogy a felvilágosult nyugat megtette egyszerűen szánalmas. Csak azt nem veszi észre a sok antifa, hogy a világnak ezen a részén a nyugati átlaghoz képest a nyugdíjak értéke egy tizede a nyugat-európaihoz képest és hogy ez részben, vagy talán teljes egészében a nyugatnak köszönhető (multik, sarcmegállapodások a lokális adókról stb).

Egyszer egy ilyen szánalomtömb antifa képzelje már el mi lenne ha egyszercsak mondjuk a németeknél a mostani egy tizedére csökkennének a nyugdíjak és kiflivégtől egy heti átlag egy csirkefarháttól több nem jutna a most dőzsölő német nyugdíjasnak... Lenne olyan rasszizmus, hogy csak na... Mellesleg így is van, csak arról nem olyan trendi napi átlag 10 blogot behányni az index homokozóba...
süti beállítások módosítása