Anglia térdre rogyott. Roy Hodgson továbbra sem hajlandó behívni az egyik stabil, örökifjú, csupaerő játékosát Rio Ferdinandot, miután egymás után dőltek ki védekező játékosai, sérülések miatt. Csehország pedig nem érti, miért maradhatott otthon az a Jiří Štajner aki az elmúlt szezonban 16 gólpaszt osztott ki és 15 góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját.

Roy Hodgson utoljára Gary Cahilltől búcsúzott. Ő még a Belgium elleni barátságos meccsen törte el állkapcsát, helyére a Liverpool tehetséges védőjét hívta be az angolok kapitánya. Nem is lenne ezzel baj, ha Martin Kelly nem játszott volna a válogatottban május végén, Norvégia ellen - mindössze három percet.

„Milyen okok?????!!” - írta Rio Ferdinand a twitteren, amikor meghallotta Hodgson döntését. Az angolok kapitánya ugyanis korábban mindig hangsúlyozta: nála mindig csak a pályán mutatott aktuális forma számít. Aki látott idén legalább egy Manchester United meccset láthatta: a harminchárom éves veterán kirobbanó formában játszotta végig a szezon végét, csapata egyik legjobbja volt, az Engerland blogon sem értik a szurkolók a döntést.

De miért foglalkozunk egyáltalán az unalmas, sótlan, fűszerezetlen Liverpool B-vel? A cseh csapat rajongóinak ismerős lehet a szitu: Jiří Štajner, Rio Ferdinandhoz hasonlóan, szintén otthon fogja az EB-t nézni, ha egyáltalán, mivel a libereci gólvágó helyett a tehetséges, de tapasztalatlan Vladimiír Daridát hívta be Bílek mester a keretbe. Arról nem is beszélve, hogy még sérülten is válogatott lehetett valaki, lásd: Tomáš Rosický. Nem véletlen: Štajner kiakadt.

Hodgson persze makacsul állítja, ő szakmai szempontok alapján hozta meg a közvélemény által vitatott döntését, miközben nyilvánvaló: Ferdinand otthonmaradásának fő oka a John Terry és Anton Ferdinand között kialakult rasszista konfliktus volt. Még egy május eleji sajtótájékoztatón, kerethirdetés után mondta: mindannyian tudjuk, mi történt, és minden erőmmel azon vagyok, hogy ez a helyzet minél kisebb hatást gyakoroljon a válogatottra. Olyan csapatot válogattam össze, amely a legsikeresebben képviselheti Angliát az Eb-n. Döntésemben az aktuális forma játszott szerepet és az, hogy egy játékos minél több helyen bevethető legyen. 

Mit csinál Bílek mester? Hodgsonhoz hasonlóan szakmai szempontokat emlegetett. Igaz, legalább azt elismerte, hogy Štajner azért maradt ki a válogatottból, mert elfogadhatatlanul reagált az előzetes kerethirdetésre, bár szakmai szempontjai már évek óta ismertek: Csehország legjobb csatára Milan Baros. Érdemes tudni: Štajner korábban megvádolta Bíleket, hogy játékosügynökök befolyása alatt áll, ezért hívja be a fiatal, de tapasztalatlan játékosokat a keretbe, illetve legutoljára így nyilatkozott: a gyengébbek mennek az Eb-re, de nem tudok mit csinálni, vége van válogatott karierremnek, pályafutásom legnagyobb csalódása ez.

Bílek és Hodgson is két tapasztalt, kipróbált és jó formában lévő játékost hagyott otthon, akiket a szurkolók többsége mindkét országban a válogatottban szeretett volna látni. A csehek annyival jobban jártak, hogy Bílek mester legalább nem rejtette véka alá véleményét, de mindkét országban megy a porhintés. A szurkolók pedig nem tehetnek mást, csak bízhatnak a két mester szakmai indokaiban, meglátjuk.

Ebből kurva nagy égés lesz. Vagy Európa bajnoki cím.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr54570970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása