Vigyázva állt a szar a cseh játékosokban, amikor megtudták, hogy a csoport mindent eldöntő mérkőzésére az UEFA a skót Craig Thompson játékvezetőt küldi. Akik nem tudnák: a cseh és a skót csapat az Eb-selejtezők során fej-fej mellett küzdött a továbbjutásért. Hogy mégis miért vár roppant kínos kilencven perc a csehekre, azt a hajtás után megtudjátok!

Hampden Park, Skócia, 2011 ősz. Skócia a cseh válogatottat fogadta az ukrán-lengyel Eb-selejtezők egyik sorsdöntő összecsapásán. Akkor a cseheknek minimum egy pontra volt szükségük, hogy a skótokat a csoportban maguk mögött tartsák, és további sorsuk saját kezükben maradjon.

A mérkőzés vége felé, természetesen teltház előtt, a skótok 2:1-re vezettek, amikor Rezek az ellenfél 16-osán belül - mondjuk így - elesett. Dombi Tibike, az Alföld Gepárdja sem csinálhatta volna jobban, szép volt. A holland Blom játékvezető viszont befújta a tizit. Kadlec állt a labda mögé, belőtte. 2:2. Én nem fogom, ti nézzétek meg még egyszer:

Természetesen azonnal kitört a botrány. A hazai szurkolók és játékosok átélték a trianoni sebek mély fájdalmát tavaly október első szombati napján. A skótoknak ezzel a döntetlennel minden esélyük elszállt a továbbjutásra, a csehek pedig később odaértek a pótselejtezőre, ahol Montenegróval találkoztak, és jutottak tovább.

Amikor a cseh csapatot a 2012-es Eb legkiegyensúlyozottabb csoportjába sorsolták, már mindenki tudta: a cseh keretben ott van újra minden idők három legnagyobb cseh játékosa: Láska (Szeretet), Štěstí (Szerencse), Nehoda (Véletlen).

Hogy a fájdalom örök, a sebek nem múlnak és meglehetősen mélyek és talán kitörölhetetlenek a skótokban, ezt Rezek középpályás is megerősítette, mai napig rendszeresen érkeznek kedves üzenetek Facebook és Twitter profiljára, Skóciából.

Természetesen a cseh média nem hagyta ki, hogy ne keresse meg az eset főszereplőjét, aki egy percet sem aggódik Thomson személyét illetően, hogy esetleg a mérkőzés lehetőséget ad valamiféle bosszúra: Nem, nem hiszek ebben, ezek a játékvezetők professzionálisan dolgoznak, nem hiszem, hogy szeretné, hogy ilyen gyanú belengje nevét.

Nem pánikol kapusunk Petr Čech sem: a játékvezetőket úgy küldték eddig is az Eb-n, hogy megfelelő tapasztalattal rendelkezzen egy ilyen mérkőzés levezetéséhez. Nem látok problémát abban, hogy skót játékvezető vezeti majd a mérkőzést.

A szurkolók mindenesetre nem túl bizakodóak, vannak, akik bíznak a sportszerű játékban és a fair playben, nekik ajánljuk, ezt a megtörtént esetet, és vannak akik azt mondják, nehéz lesz. A cseh labdarúgó szövetség illetékesei is megrökönyödtek az eseten, hivatalosan fogalmazva, nem lelkesek. 

Craig Thompson hatvanöt nemzetközi mérkőzést vezetett és 2002 óta vezet bajnoki mérkőzésekeet a skót Premier League-ban.

4 komment

Címkék: dombi tibi blom petr cech rezek

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr54590694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leontinus 2012.06.16. 00:39:47

Nem értem a csehek megrökönyödését! Egy tisztességes büntetővel lett 2-2, nem?
Vagy ha ők is úgy látják, hogy nem, akkor most miért rökönyödnek meg?
Nehogy már előre a skót bíró legyen a hibás, ha esetleg kiesnek!

A 2000 évi EB selejtezőjében a Faröer-szigetekkel játszottak idegenben 1998. szeptember 6.-án. 0-0 volt az állás a 87. percig. Akkor is egy nagyon vitatható góllal nyertek.
A selejtező sorozatot 100%-kal teljesítették, de a folt ott maradt a becsületükön.

N.Zoli 2012.06.16. 02:30:51

Lewandowski felelmetesebb, mint a biro. Bizok egy szoros meccsen kiharcolt minimum dontetlenben.

Apropo birok. Sokszor az utban vannak, lovesek pattannak le roluk, jatekosoknak kell elvezetni melletuk a labdat. Ha a loves a biron akad fenn, akor a biro az olyan kapufaval, vagy szogletzaszloval felero tereptargynak bizonyul. Semmi nem tortenik, a jatek megy tovabb. Jo lenne egy olyan szabalymodositas, hogy a lovesnel birot ero labda utan szabadrugas formajaban megismetelhetne a csapat a lovest, a lovopozicio helyerol. Jelenleg a jatekvezetorol bepattano labda is golnak szamit. Nyilvan holnap nem ez fog donteni es bizok a korrekt jatekvezetesben, de ha a biro nagyon befolyasolni akarna a meccset, akar golt is fejelhetne kovetkezmenyek nelkul.:)

N.Zoli 2012.06.16. 02:50:46

Olyan meg nem fordulhat elo megegyszer, mint a 2002-es VB-n. Ott egyertelmuen Koreanak fujtak. Emlekszem kulon lassitasban mutattak, ahogy Trapattoni rugdossa a vizespalackot a kispad mellett. Ha mindig csalassal nyomna az UEFA a rendezo orszagot, akkor elobb-utobb felgyujtanak a szekhazukat. Koreanak sok penzebe kerult az a VB a fizetett szurkoloikkal egyutt, meg fontos volt nekik a Japannal szembeni faszmericskeles is. Itt szerintem korrekt lesz a jatekvezetes, de okosabbak csak a meccs utan leszunk es remelem vidamabbak is.
süti beállítások módosítása