Bílek még a Lengyelország felé tartó vonaton szétosztotta a játékosok között azokat a felvételeket, amelyek első ellenfelünkről szóló, legfontosabb információkat és az olaszok elleni meccset tartalmazzák. Ismerkedjünk meg a cseh csapat várható felállásával és variációs lehetőségeivel, mi várhat pepíkékre. Taktikai bukakke, orrba-szájba.

Jiráček szavainak a Baltás Démon is örülni fog: az olaszok meglehetősen jól játszottak, csupán két elképesztő hibát vétettek kapujuk előtt, elkerülhető gólokat kaptak. Ezt leszámítva, teljesen kiegyenlített mérkőzést láthattak. Az oroszok erősek támadásban, ügyes játékosaik vannak, akik szinte bármire képesek a labdával, gyorsan kombinálnak, erre alaposan fel kell készülni. Ami a csehek számára előny lehet, hogy védelmüket nagyon feltolták, így viszonylag könnyen mögéjük kerülhetnek, bár a csehek ellen lehet mást fognak játszani, mint a squadra azzurrával. A végeredmény egyáltalán nem tükrözte a valós erőviszonyokat.

A cseh válogatott várható felállása Oroszország ellen. Az elmúlt napokban a válogatott felállásával kapcsolatos kérdések bővültek. A magyarok elleni meccs után Bílek mester két kérdésre keresett választ: 1. Felépül-e Rosický? 2. Ki legyen a védelemben Kadlec párja?

Ami biztos: a selejtezőket sikerrel ezzel a felállással vívtuk meg: 4–2–3–1. Valószínű: Bílek mester az Eb alatt sem fog ezen a összeállításon változtatni. Ha külső tényezők nem kényszerítik rá.

Čech – Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský – Plašil, Jiráček – Rezek, Rosický, Pilař – Baroš.

Különösebb jóstehetség nélkül is lehet tudni, ez lehet csapatunk kezdő tizenegye az oroszok ellen. Ha Tomáš Rosický pályára lép - erre az utolsó hírek szerint minden esély meg is van - Kadlecnak nem kell visszalépni a balhátvéd pozíciójába, mert ez esetben Tomáš Sivok Roman Hubníkkal alkotna párost a védelemben.

Változás a védelemben: Limbersky helyett Hubník. Bílek mester számára egyetlen eldöntetlen kérdés maradt és ez a védelemben található: vajon a Sivok-Kadlec vagy a Sivok-Hubník kettőst játszassa a védelem közepén? Ábránkon a második lehetőséggel számolunk, de mindkét esetben pályára lép: Kadlec

Az egyes számú alternatíva Rosicky hiánya esetén: Amennyiben Rosický az Eb alatt nem tudja vállalni a játékot, posztjára Bílek mester rendelkezik néhány alternatívával. Az Arsenal csillagának egyes számú helyettesítője Pilzenből érkezett: Daniel Kolář. Ezt a hírt még az ausztriai összetartáson közölte a játékosokkal az edző.

A kettes számú alternatíva Rosicky hiánya esetén: Az egyes számú helyettest azonban szorosan követné egy másik pilzeni játékos is: Vladimír Darida, mint támadó középpályás, de mint visszavont középpályás is, ez utóbbi szerepkörben Plašillal és Jiráčekkel kell összedolgoznia. Amennyiben Bílek a védekezőbb felfogású Hübschmant játszatja, akkor Rosický pozíciójába Plašil kerül fel: Hübschman, Jiráček – Rezek, Plašil, Pilař. Ebben variáns esetében a védelemben is kisebb változás történik: Kadlec ki balra, Hubník középre.

Amennyiben semmilyen kényszerű változtatást nem kell végrehajtani a középpályán, Plašilnak marad a klasszikus védekező középpályás szerepkör. Magyarország ellen sokkal több védekező feladata volt, mint Jiráčeknek és pozícióját nem tudta elhagyni. Plašillal ellentétben Jiráček, a magyarok ellen, gyakorlatilag bátran mozoghatott a pálya közepén, a bal szárnyon és Limberskynek is besegített a védekezésbe.

Jelenleg alighanem mindenkit a cseh válogatott csatárposztján bekövetkező esetleges változások érdekelnek. Érdemes tudni: a válogatottban egyetlen játékosnak van száz százalékig biztos helye az alapfelállásban, ő Milan Baroš. Bílek mester nem hajlandó Barošról vitát nyitni, évek óta őt tartja Csehország legjobb csatárának. Második lehetőség csatárposzton: Tomáš Pekhart. Ezt a szerdai hírek meg is erősítették, Bílek Baroš kidőlése esetén Pekhartot nevezte meg, akire számítana csatárposzton. Hoszzútávon esélyes a posztra Tomáš Necid és David Lafata is.

Két támadóval? Tapasztalataink alapján mondhatjuk: Bílek mester a 4-2-3-1-es felálláson csak nagyon kivételes esetekben változtat. Ha a meccs vége felé számunkra kellemetlen az állás, előfordulhat, hogy beküld a pályára egy másik támadót is. Magyarország ellen az utolsó tíz percre küldte be Lafatát, aki az előre tolt ék, Pekhart helyét foglalta el a pályán és a felállásunk megváltozott: 4–4–1–1-re.

Az Eb-n erre a támadó formációra számítsunk: Rezek (Plašil), Jiráček, Rosický, Pilař – Baroš – Pekhart.

Dupla feladatkört lát el védelem jobb oldala. Ezt a szerepkört - mondjuk így - a tavalyi bajnokság üstököse, a libereci Theodor Gebre Selassie tölti be, aki köszönhetően remek fizikai adotságainak, fáradhatatlanul támogatja a támadókat, ugyanakkor mindig visszaér ellátni védekező feladatát is. Ez a fel-le mozgás ugyanakkor Rezeket állandóan a pálya közepére nyomta - legalábbis ez derült ki a magyarok elleni főpróbán. Theo helyettese a posztra: František Rajtoral.

Végül egy érdekes összeállítást mutatunk. Cseh újságírók megkérdezték az 1996-os Eb sztárját, állítsa össze az idei Eb all star csapatát, íme:

Karol Poborský csapata

Čech

Evra   Terry   Arbeloa   Lahm

Özil   Iniesta   Rosický   van der Vaart

Ronaldo   Huntelaar

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr594570031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Zoli 2012.06.08. 13:32:33

Bilek helyeben tennek egy probat ket csatarral. Kiprobalnam a Peckhart-Necid csatarduot. Utobbinak van nemi "orosz tapasztalata". Az oroszok is valoszinuleg ugy keszulnek, hogy egy csatarral tamadunk majd, mint eddig. Igy egy kicsit a taktikaba is bekavarnank. Barost padoztatnam es csak szopornyica szituacioban adnak neki lehetoseget. Igy a kovetkezo meccsre talan motivaltabba valna, mint a lancos kutya, akit veres hussal etetnek. Ma egy dontetlen is boldogga tenne, mondjuk egy 1-1.

Nem kenyerem az okoskodas, de Poborsky az Karel, nem Karol.:)
süti beállítások módosítása