Tibi-csoki, macilaci, tutti-frutti, nápolyi, kakasos nyalóka, félszem, cigányzene, sonkás zsömle - úgy néz ki, lesz itt minden, mint a nyolcvanas években, amit egy szurkoló kívánhat a pénteki Csehország-Magyarország barátságos válogatott mérkőzésen. Egészen megdöbbentő: 1980 óta most játszunk másodjára a magyarokkal, holott korábban - a Monarchia tradíciói alapján - az osztrákok mellett, velünk játszottátok a legtöbb meccset. Elmúlt, amikor fehér köpenyben, fonott kosárral a karján sétált a sorok között a büfés az Üllőin vagy a Fáy utca lelátóján, helyette most a Sparta stadionjában lesz green screen technika, virtuális fotózás a csapattal, dobpergetés és az egész stadiont megmozgató koreo. No meg sör és kolbász.

Lájkolják egy magyar szurkoló által belinkelt Egészséges Fejbőr számot a cseh szurkolók a Facebookon a közös, cseh-magyar barátságos meccs alkalmával létrehozott üzenőfalon. Igaz, a többség nem a skinhead romantika magyar klasszikusát keresi, hanem kétségbeesetten érdeklődik van-e még valakinek eladó jegye a pénteki meccsre. Az érdeklődés mondhatni felfokozott, a rendezők remek munkát végeztek. De erről majd később. Bílek mester nem sokat vacakolt a sajtó munkatársai előtt és csütörtök délután megmondta a tutit, kik azok, akik a magyarok ellen, minden valószínűség szerint, pályára lépnek, tessék:

Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Jiráček - Rezek, Kolář, Pilař - Baroš

Amint az látható, Hobbit Tomaš helyett Kolář játszik, aki egyébként már korábban többször tiltakozott a hasonlat ellen, hogy őt az új Nedvednek kiáltsák ki, hasztalanul. Persze a szurkoló Csehországban is mindig, mindent jobban tud, mint az aktuális szövetségi kapitány, ezért most az örök elégedetlenek csehországi részlegénél az a sláger, hogy miért nem lép már pályára az egyébként is csak az utolsó pillanatban behívott fiatal Darida, akinek nagyon érik a Dáridó becenév, ha már hülye nevek csapata. Tudjátok, ez ugyanaz a hiszti, ami a magyar válogatott szurkolói között is szokás, emlékszem tavaly Stieberért sírt a magyar szurkolók egy része, aztán amikor megkapta a lehetőséget a svédek ellen a szar is vigyázva állt fel benne, szomorú.

Aztán vannak nálunk úgynevezett szupertitkos tehetségek is, például a Kalaš, akiket nem értünk, miért nem játszat már a mester, akit a szurkolók döntő többsége amúgy is a pokolba kíván. Ha nálatok, magyaroknál létezik Aranycsapat-szindróma, nálunk ez hasonlítás a 96-os csapattal kapcsolatban jön mindig elő és naná, hogy az átlag cseh drukker azt hiszi, hogy még mindig Poborskýék rohamozzák az ellen kapuját. Ennek megfelelően az arc az nagy és sokszor becsúszik egy Csehországban azért még mindig váratlannak minősített vereség, vagy egy döcögősebb kvalifikáció valamely világrendezvényre. Arról nem is beszélve, hogy a szlovák testvéreink által gyakran emlegetett cseh mázli most tényleg működött, kurva nagy malacunk volt a selejtezős csoportellenfelekkel és az EB csoportbeosztással kapcsolatban sem lehet egy rossz szavunk sem, igaz, ha már malac, az akkor mindenképp a szlovákok VB-selejtezős csoportja.

És a magyarok? A cseh sajtó és közvélemény néhány kötelező statisztikán és elpuffogtatott közhelyen kívül nem nagyon foglalkozik az ellenfélel. Ha Hajnal, Dzsudzsák, Szalai, Koman játszani fog, van mitől félnünk, ez az általános vélemény a magyar játékosokat jobban ismerő cseh szurkolók között. Nagyjából képben van mindenki, tudjuk, hogy Hajnal sérült, de azzal is tisztában vagyunk, hogy a helyette játszó Buzsáky félelmetesen lő, mint ahogy tudjuk, hogy Dzsudzsák - akinek a hollandiai játékát nagyon sokan szerették itt Csehországban is - idén semmit nem mutatott.

Összességében tíz cseh szurkolóból kilenc cseh győzelmet, tízből öt szurkoló több gólos cseh győzelmet prognosztizál. Bílek mester két célt tűzött ki maga elé: lehozni a meccset sérülés nélkül, illetve lehetőség szerint győzelemmel búcsúzni a hazai közönségtől. Az EB előtti felkészülési meccsek eredményei nem létfontosságúak, de ha ezek a meccsek jól sikerülnek, az csak segít a csapat hangulatán. Ugyanakkor ha kikapnánk, megint kapnánk a kritikákat, amire az EB előtt semmi szükségünk, így Magyarország ellen is győzni szeretnénk – jellemezte csapatunk hozzáállását Tomáš Sivok.

Amúgy nagy világversenyek előtti utolsó meccseink, egy kivételével, jól sikerültek az utóbbi évtizedekben:

2008 május 30: Csehország – Skócia 3:1 (Praha Letná)

2006 június 3: Csehország – Trinidad és Tobago 3:0 (Praha Letná)

2004 június 6: Csehország – Észtország 2:0 (Teplice)

2000 június 3: Németország – Csehország 3:2 (Nürnberg)

1996 június 1: Svájc – Csehország 1:2 (Bázel)

Csütörtökön beszámoltunk, valószínűleg telt ház lesz a pénteki közép-európai derbin. Ha a szponzoroknak, egykori válogatottaknak, iskoláknak, kluboknak elküldött tízezer jegy gazdára talál. Hétezer jegyet a szurkolók már elővételben elkapkodtak, ezer jegyet pedig a vendégeknek biztosítottunk. Azok a cseh futballszurkolók, akik a pénteki napon Prága-Letna városrészébe készülnek, hogy buzdítsák csapatunkat, alaposan kössék fel a gatyájukat két okból is. Egyrészt a stadion vendégszektorába azok a magyar szurkolók érkeznek, akik tavaly Amsterdamban, mintegy ezerötszázan, leszurkolták a helyieket, másrészt a Csehország-Magyarország barátságos mérkőzés szervezői több, apró meglepetéssel készülnek a Cseh labdarúgó válogatott 12. játékosa projekt keretén belül.

A szervezők szeretnék megdönteni a szurkolás hangerejének eddigi rekordját, amelyet még a Spanyolország elleni EB-selejtezőn mértek: 107,4 dB. A rekorddöntési kísérletre először a két csapat pályára vonulásakor kerül sor, de a mérőeszközök a meccs egész ideje alatt működnek és rendszeresen motiválják majd a hazai szurkolókat, most mutassátok meg, mit tudtok. A lelátón ülőket a válogatott 12. játékosának dobosai is támogatják a pálya széléről. Ezen kívül lesz egy hatalmas koreo is, amelyhez minden szurkolóra szükség lesz, illetve a cseh szurkolóknak lehetőségük lesz közös fotót készíteni a válogatottal is, a modern technológia segítségével. A stadion főlelátója mellett a rendezők úgynevezett green screent állítanak fel, amely segítségével a szurkoló mellé odavarázsolják a válogatottat is, így a fotón úgy fog látszani, mintha a szurkoló a valóságban is a válogatott 12. játékosa lenne.

Csehország: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Jiráček - Rezek, Kolář, Pilař - Baroš.

Magyarország: Bogdán - Varga, Korcsmár, Juhász, Kádár - Halmosi, Pintér, Buzsáky, Dzsudzsák - Németh, Szalai

Játékvezető: Lee Probert (Anglia)

A pénteki mérkőzés 19:00-kor kezdődik, a cseh ČT4 sportcsatorna közvetíti.

3 komment

Címkék: dzsudzsák buzsáky szalai egészséges fejbőr stieber kalas poborsky cseh magyar sivok bílek mester daridakolar hobbit tomas

A bejegyzés trackback címe:

https://pospisil.blog.hu/api/trackback/id/tr894558762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mészy · http://fanatics.blog.hu/ 2012.06.01. 17:56:35

Üdv mindenkinek!
Ha akarja valaki Streamen követni akkor itt megtehetitek!
fanatics.blog.hu/

alibi6 2012.06.02. 09:05:07

Egészségetekre :)

toto2000 2012.06.03. 11:29:02

Talán egy kicsit kisebb mellénnyel kellett volna a meccshez állni!!
süti beállítások módosítása